Google+ Google+

miercuri, 31 iulie 2013

Bunicul Carol I si nepotii sai

Bunicul Carol I si nepotii sai
Regele Carol I intr-o ipostaza inedita, anume cea de bunic (adoptiv intr-adevar) si cu nepotii: Carol al II-lea (preferatul sau) cel care urma sa devina rege si Principesa Elisabeta.

marți, 30 iulie 2013

Panorama din Ramnicu Valcea de altadata

Panorama din Ramnicu Valcea de altadata

O panorama foarte frumoasa a vechiului Ramnic realizata de pe Dealul Capela. In centrul imaginii este Bulevardul Tudor Vladimirescu. In capatul dinspre Dealul Capela se poate vedea cladirea Tribunalului. Orasul s-a schimbat insa foarte mult de la momentul la care a fost realizata aceasta poza. Multe dintre cladirile din imagine nu mai exista.

luni, 29 iulie 2013

Biserica Bucur din vechiul Bucuresti

Biserica Bucur din vechiul Bucuresti

Micuta, dar in acelasi timp misterioasa Biserica a lui Bucur din Bucuresti, astfel cum arata in primele decenii ale secolului trecut. Istoria bisericii este un mister chiar si astazi, neputandu-se stabili clar cine este ctitorul bisericii si in ce perioada a fost ridicata.

Palatul Vulturul Negru din Oradea

Palatul Vulturul Negru din Oradea

Palatul a fost realizat in perioada 1907-1908 de catre doi arhitecti locali, pe nume Marcell Komor și Dezső Jakob. Cladirea in sine fiind ridicata de catre constructorul Ferenc Sztarill.

Din punct de vedere arhitectural, cladirea, avand 4 etaje, se incadreaza in stilul secession, ea luand locul palatului Arborele Verde.

Numele de "Vulturul Negru" este dat de emblema cladirii aflata pe un vitraliu. Vitraliu a fost executat în 1909, la atelierul lui Neumann K, in Oradea.

duminică, 28 iulie 2013

Izvorul Sentinela din Vatra Dornei de odinioara

Izvorul Sentinela din Vatra Dornei de odinioara
Izvorul Sentinela, adapostit de o superba cladire este situat in Parcul Central din Vatra Dornei. Izvorul a fost descoperit in 1871, dar constructia dateaza din 1896. 

Dealul Strajii din Brasov

Dealul Strajii din Brasov

Dealul Strajii din Brasov ilustrat intr-o carte postala de la inceputul secolului XX.

Frumusete in weekend


Frumusete in weekend
Imaginea provine dintr-o epoca in care femeile cu forme erau apreciate iar fetele sperau sa arate precum domnisoara de mai sus.

sâmbătă, 27 iulie 2013

Un monument din Tulcea veche

Monumentul comemorativ al realipirii Dobrogei
De data aceasta o superba imagine cu Monumentul comemorativ al realipirii Dobrogei. Langa monument se poate vedea un soldat stand de garda.
Monumentul a fost ridicat in 1903, atunci cand s-a aniversat 25 de ani de la alipirea Dobrogei la Vechiul Regat (in urma Tratatului de la Berlin din 1878).

vineri, 26 iulie 2013

Targu Jiu interbelic


Statuia lui Tudor Vladimirescu din Targu Jiu de odinioara.

Micii principi Nicolae si Maria la Mamaia

Micii principi Nicolae si Maria la Mamaia

Si pentru ca tot e anotimpul cald si multa lume merge la mare, va prezint o poza cu Principele Nicolae si Principesa Maria, la Mamaia. Cei doi, ca niste copii obisnuiti se joaca cu lopatica si galetusa in nisip pe plaja.

joi, 25 iulie 2013

Piata animata din Cluj

Piata animata din Cluj
O frumoasa imagine de epoca din Cluj, infatisand numerosi domni si doamne la plimbare sau la piata. In partea centrala a imaginii se poate observa si o reclama, pe care se poate citi Werther... si apoi nu se mai distinge.

miercuri, 24 iulie 2013

marți, 23 iulie 2013

Bulevardul Pardon din Campulung Muscel

Bulevardul Pardon din Campulung Muscel

Bulevardul Pardon din Campulung Muscel. Bulevardul era atat de aglomerat incat oamenii care ieseau la plimbare se loveau mai mare unii de altii, motiv pentru care spunea "Pardon".

Omagiu Armatei Romane

Omagiu Armatei Romane

Un omagiu adus Corpului de Ofiteri al Armatei Romane, intr-o imagine de epoca. Imagine provine dintr-un album de epoca foarte frumos despre Vechiul Regat. Elementele grafice sunt superbe si infatiseaza dorobanti si soldati de infanterie in pozitie de atac.

luni, 22 iulie 2013

Sibiul in anul 1904

Sibiul in 1904

O frumoasa imagine cu orasul Sibiu vazuta din departare, datand din anul 1904. 

Portrete de epoca - Mire si mireasa

Si pentru ca tot e sezonul nuntilor, va prezint in continuare o poza de nunta facuta in Transilvania la final de secol XIX. 
Nu oricine isi permite o poza de nunta in acea perioade, prin urmare mirele si mireasa proveneau din familii instarite.


duminică, 21 iulie 2013

Prima Miss Romania

Astazi am sa va prezint ceva mai putin obisnuit pe acest blog. De regula site-urile sau blogurile cu tema istorice sunt destul de sobre si se concentreaza pe oameni si evenimente exceptionale. Eu nu vreau sa fac asta si vreau sa arat si cum era viata cotidiana in Vechiul Regat, despre ce discutau si la ce se gandeau oamenii din acea perioada. Motiv pentru care am sa va prezint astazi prima Miss Romania din Istorie.
Personajul este destul de misterios: Se numeste Marioara Ganesco (Janescu) si a castigat acest titlu in anul 1928.
Iata cateva poze cu ea:

Marioara Ganesco

Prima Miss Romania din istorie

Prima Miss Romania din istorie

Prima Miss Romania din istorie - Marioara Ganesco

Prima Miss Romania din istorie - Marioara Ganesco

Prima Miss Romania din istorie - Marioara Ganesco
Se stie despre ea ca locuia in Constanta la momentul la care a castigat concursul si ca obisnuia sa inoate. Nu a participat in 1929 la concursul de Miss Universe din Galveston, Texas, reprezantanta Romaniei fiind castigatoarea din acel an, Magda Demetrescu.

Gara din Satu Mare de odinioara

Iata o frumoasa imagine infatisand gara din Satu Mare. Din pacate poza nu are foarte multe detalii referitoare la vagoanele stationate, care sa ne permita sa ne dam seama de an.
 Gara din Satu Mare

sâmbătă, 20 iulie 2013

Constanta de altadata in imagini

Constanta de altadata in imagini

O carte postala de epoca din vechiul oras al Constantei. Se poate vedea intr-un medalion Podul Anghel Saligny, Portul Constanta, dar si Piata Ovidiu, impreuna cu statuia celebrului poet roman.

Constanta Nord - Faleza de altadata

Constanta Nord - Faleza de altadata

Faleza din zona de Nord a Constantei intr-o imagine de epoca

vineri, 19 iulie 2013

Cavalaria calare din Sebes

Cavalaria calare din Sebes

Cazarma din Sebes, la inceputul secolului XX. As remarca prezenta, in imagine a cavaleriei pe cai. O imagine rara a Sebesului de odinioara.

Portul din Constanta in 1903

Portul din Constanta in 1903
O foarte interesanta vedere din Portul Constanta, astfel cum arata el in 1903. In vremurile acelea i se potrivea atributul de "Noul Port":)

Din cate se pare portul a suferit numeroase modificari, iar ceea se poate observa in imaginea de mai sus este varianta finala, urmand planul I.B. Cantacuzino, dar cu modificarile lui I.G. Duca si Anghel Saligny.


Puteti gasi mai multe informatii interesante despre celelalte variante ale portului cu un click aici

Gara din Piatra Neamt

Gara din Piatra Neamt

Gara din Piatra Neamt din perioada interbelica

joi, 18 iulie 2013

Reclame Singer (2)

Masinile de cusut Singer reprezinta o prezenta puternica pe piata chiar si in ziua de azi. Renumele lor nu se datoreaza insa in exclusivitate calitatii produselor ci si campaniilor agresive de publicitate pe care le duceau.

Am mai prezentat cateva reclame Singer, inclusiv cateva romanesti aici: http://vechiul-regat.blogspot.ro/2013/07/reclame-la-masina-de-cusut-singer.html
Reclama la masina de cusut Singer

Reclama la masina de cusut Singer

Reclama la masina de cusut Singer

Palatul Comunal din Buzaul de altadata

Palatul Comunal din Buzaul de altadata

Palatul Comunal din Buzau din Buzaul de odinioara. As remarca si reclama de la Beraria Azuga din coltul pietei, dar si cele doua trasuri.

Propaganda romaneasca: Spre Sofia!

Propaganda din al Doilea Razboi Balcanic

O frumoasa carte postala de propaganda infatisand un militar gonind pe cal spre capitala Bulgariei, Sofia. Interventia Romaniei in cel de-al Doilea Razboi Balcanic s-a facut cu scopul de a tempera cresterea influentei Bulgariei in Peninsula Balcanica, dar si pe fondul nemultumirii dintre cele doua tari, referitor la cetatea Silistra.

Bulgarii luptau in vest cu Serbia, in Sud cu Grecia si in Sud - Est cu Imperiul Otoman. Interventia Romaniei in conflict a deschis un nou front in nordul Bulgariei, slabind si mai mult apararea bulgarilor si determinand guvernul bulgar sa ceara o incetare a ostilitatilor. Bulgaria a pierdut teritoriile castigate in Primul Razboi Balcanic.

Totusi, ei si-au luat revansa aproximativ 2 ani mai tarziu, in 1916, cand au invadat Bucurestiul.
Astfel de imagini de propaganda romaneasca sunt destul de rare.

miercuri, 17 iulie 2013

Romania vazuta de Regina Maria - episodul 6: Batranul

Un paragraf care mi-a placut foarte mult din cartea Tara Mea a Reginei Maria si pe care imi permit sa il prezint in intregime:

"Pe prag stătea un ţeran bătrân, tot în alb, cu mânile pline de ramuri de cireş înflorite, pe care mi le întinse când se plecă să sărute margenea rochiei mele.

Înlăuntru, degetele iubitoare ale bătrânului aprinseseră multe lumini, şi aceleaşi flori fuseseră puse pios în jurul celei mai sfinte din icoane, aceia pe care orice credincios trebuie s'o sărute întrând în biserică.

Lumina soarelui biruia lumânările, dar ele păreau să făgăduiască a-şi urmá după putinţă gloria când marele părinte se va fi dus spre odihnă... Stând într'un colţ de umbră, lăsaiu minunata pace a lăcaşului să-mi străbată sufletul, lăsaiu farmecul sfintei case să mă încunjure ca un văl de odihnă:

Soarele dispăruse; acum luminiţele reieşiau, tari puncte de lumină împotriva năvălitorului întunerec.
Greu îmi erá cu adevărat să mă smulg de acolo; dar timpul, care nu respectă emoţiile omeneşti, mergea înainte!
 
Afară, lângă uşă, o cruce de piatră enormă sta ca o statie, cu capul pierdut între ramurile de zăpadă ale unui pom în plină floare. Crucea era aproape aşa de înnaltă cât şi biserica..."Celelalte episoade ale seriei "Tara Mea":

marți, 16 iulie 2013

Gara din vechiul Cluj

Gara din vechiul Cluj

O frumoasa imagine de epoca din Cluj. As remarca cele trei personaje din centrul imaginii, care dau farmecul de epoca pozei. 

duminică, 14 iulie 2013

Vechea cladire a Teatrului National

Vechea cladire a Teatrului National
Vechea cladire a Teatrului National din Bucuresti. Cladirea a fost inagurata la 31 decembrie 1852 cu piesa "Zoe sau Amantul împrumutat". Din pacate insa cladirea a fost distrusa in 26 august 1944, atunci cand o bomba germana avand drept tinta Palatul Telefoanelor, cladire aflata in imediata apropiere, a lovit cladirea.

Locatia teatrului este amplasamentului actualului Hotel Novotel. Arhitectii acestui hotel au reconstruit in mod simbolic fatada fostului teatru pentru a marca locatia acestuia.

Moara Johanna din Alba Iulia veche


Moara Johanna din Alba Iulia veche

Moara de făină şi arpacaş "Johanna" a fost fondată în anul 1894 de către Adolf şi Samuel Glück, în apropierea garii din afara orasului. A fost utilată cu cele mai moderne maşini din acele timpuri, având o capacitate de măcinat de 25 tone cereale zilnic. Îşi opreşte activitatea în anul 1920, 1924 şi 1938. În anul 1940 moara este trecută în proprietatea statului fiind cunoscută ulterior ca întreprinderea de morărit "Nicolae Bălcescu". - În anul 1898 a fost construită uzina electică, care producea la acea vreme energie electrică cu o putere instalată de 400 kw, sub necesarul oraşului. De aceea se apelează la surse suplimentare de energie aduse de la Sebeş.

sâmbătă, 13 iulie 2013

Familia regala

O frumoasa imagine cu familia regala, cuprinzand persoanele care vor scrie istoria moderna a Regatului Roman. De la stanga la dreapta:
  • Printul (pe atunci) Ferdinand, ulterior Rege al Romaniei Mari.
  • Printesa Elisabeta
  • Regina Elisabeta, sotia lui Carol I
  • Carol al II-lea, in acea vreme nimic mai mult decat un copil.
  • Printesa Marioara
  • Printul Niculae
  • Principesa (pe atunci), mai tarziu Regina Maria, sotia Printului Ferdinand
si bineinteles.
  • Regele Carol I al Romaniei, in partea din dreapta a pozei
In ceea ce priveste data pozei, nu o cunosc exact, insa pot face cateva supozitii: spre exemplu Printul Nicolae a fost nascut in 1903. In aceasta poza pare a avea in jur de 5 - 7 ani, ceea ce ar pune poza in intervalul 1908 - 1910.

Poarta II din Alba Iulia de odinioara

 Alba Iulia de odinioara

Poarta II de intrare in Cetatea Alba Iulia, astfel cum arata ea in perioada interbelica.

Spalarea aurului cu mijloace moderne


Am gasit un clip interesant despre cum se realizeaza spalarea aurului in prezent (clipul e din Finlanda): Ca termen de comparatie, puteti vedea cum se facea spalarea aurului in urma cu sute de ani aici:

Despre spalarea aurului in vechime

Am mai scris despre acest subiect si aici:
Aici: Tehnici utile la spalarea aurului
Si aici: Spalarea aurului in abrud

Mai multe articole despre spalarea aurului gasiti daca dati click pe imaginea de mai jos:Spalarea aurului

vineri, 12 iulie 2013

Reclama de epoca inedita: Realphene

Reclama de epoca inedita: Realphene

O reclama venita din alte vremuri si care astazi poate parea dea dreptul stranie. In ziua de azi femeile isi doresc sa fie cat mai slabe posibil. Acum aproape 100 de ani femeile isi doreau sa aibe forme. Acest produs era destinat exact acelor femei, promitand sa ofere "pofta de mancare, greutate si putere". Distribuitorul se numea Geo Cremont avand adresa pe Str. Aurel Vlaicu nr. 11 din Bucuresti.

Desi grafica nu e una iesita din comun mesajul reclamei e destul de clar: noi te ajutam sa fii asa cum iti doresti. Probabil acelasi produs ar fi prescris astazi pentru slabit.

Portret de epoca - tata si fiica

Tata si fiica intr-un portret de epoca realizat la Craiova.

Locatie: Craiova
Fotograf: Necunoscut

Piata Andrassy din vechiul Arad

Piata Andrassy din vechiul Arad

Aceasta imagine provine dintr-o carte postala trimisa pe 26 noiembrie 1907 din Arad. Mi-a placut faptul ca se pot vedea aliniate masinile pe partea stanga si trasurile pe partea dreapta a Pietei Andrassy.

joi, 11 iulie 2013

Giurgiul de odinioara - Piata Carol

Giurgiul de odinioara - Piata Carol

Mi s-a parut foarte interesanta imaginea aceasta cu Piata Carol din Giurgiu. Se pot vedea cativa militari in uniforma, dar si cateva dame bine iesite la plimbare cu umbrelele pentru a se proteja de soare. Cu siguranta ca domnii in uniforme au facut senzatie printre doamne.

miercuri, 10 iulie 2013

Deva la inceput de secol XX

Deva la inceput de secol XX

O piata animata cu targoveti, negustori si tarani din Deva, astfel cum arata la inceputul secolului XX.

Piata Moldovei din Focsaniul vechi

Piata Moldovei din Focsaniul vechi

Piata Moldovei din Focsaniul de la inceputul secolului XX. Imaginea este inedita prin pitorescul dat de targoveti si de taranii veniti sa isi vanda marfa la oras.
Google+