Google+ Google+

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Vila Kertsch din Brasovul vechi

Vila Kertsch din Brasovul vechi

Vila Kertsch era unul dintre cele mai importante si reprezentative cladiri din Brasovul de altadata. Vila a fost construita conform planurilor inginerului sef al Brasovului, Christian Kertsch, in partea centrala a orasului, la intersectia strazilor Strada Portii cu Bulevardul Rudolf.

Constructia a avut loc in perioada 1886 - 1887. Un amanunt putin stiut este faptul ca aici a avut loc prima proiectie cinematografica din istoria Brasovului, in data de 5 decembrie 1896, la doar cateva luni dupa prima proiectie din istoria cinemaului, avuta loc la Paris si organizata de fratii Lumiere.

Vila Kertsch din Brasovul vechi



Vila Kertsch din Brasovul vechi


Publicul adunat in Vila Kertsch a putut viziona primul film din istoria cinematografiei, numit "Entree d'un train en gare de la Ciotat" ce prezenta intrarea unui tren in gara din localitatea La Ciotat. Iata prima proiectie vazuta de publicul din Brasov:






Un alt film vizionat in acea seara a fost "Sortie des Usines Lumière à Lyon":






Si dupa aceste proiectii Vila Kertsch a continuat sa fie unul dintre cele mai importate locatii pentru evenimente culturale din Brasov. Vila a cunoscut insa si episoade mai putin fericite, fiind avariata in timpul a doua cutremure petrecute in 1916 si 1940. O lovitura puternica a fost insa data in 1944 de aviatia Aliatilor care a bombardat Brasovul, intre alte tinte fiind lovita si Villa Kertsch.
Soarta imobilului a fost pecetluita in 1970 atunci cand conducerea comunista a orasului a decis demolarea sa. In locul ei a fost ridicata cladirea Modarom.

Vila Kertsch din Brasovul vechi

Vila, desi demolata va ramane in istoria orasului ca un important reper, in special cultural. Important pentru actualii locuitori ai orasului este sa nu uite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+