Hotelul Stefan cel Mare a luat fiinta ca urmare a hotararii luate de primaria orasului Baia Mare in 1870 de a construi un hotel in centrul orasului. In perioada mandatului lui Fésus Menyhét a fost luata decizia si ulterior au fost demarate tratativele cu diverse birouri de arhitectura locale si din Europa. Costul constructiei s-a ridicat la 92.728 forinti si 72 creitari, hotelul fiind finalizat in 1874.
Hotelul a fost lovit de ghinion, la cativa ani de la renovare (pentru care s-au cheltuit cca 30.000 de
coroane, adica aprox. 15.000 forinti, suma aprobata in sedinta Consiliului orasului in iunie 1901) fiind victima unui incendiu (15 august 1905). Incendiul a distrus nu numai o parte din hotel, dar si alte cladiri din Piata centrala a orasului. Cladirea a fost asigurata astfel ca primaria a fost despagubita cu suma de 32.500 coroane.
Abia in 1909 a fost desemnat castigator proiectul arhitectilor Bálint Zoltán si Jambor depus sub pseudonimul „trei lalele”. Constructori au fost desemnati Pasca si Tarta.
Lucrarile vor fi finalizate in 1910 urmand ca hotelul sa fie inaugurat in data de 1 august 1910. Hotelul avea un numar de 52 de camere, cafenea, restaurant cu o sala mare (unde se organizau expozitii de pictura) si o sala mica.
In 5 noiembrie 1910 in incinta hotelului va avea loc un spectacol sustinut de prima trupa de teatru a orasului.
Tot acest hotel va inaugura si apeductul orasului, in data de 31 decembrie 1910 cand a fost deschisa apa la un robinet conectat la apeduct iar fata hotelului a fost iluminata electric (o alta premiera a orasului).
Hotelul a gazduit si masa luata in restaurantul aflat in incinta hotelului de catre Carol al II-lea si prinţul Pavel , in data de 4 iulie 1924. Cei doi se aflau in oras pentru un concurs de automobilism, o pasiune comuna.
Hotelul si restaurantul au fost administrate de catre Gheorghe Dumbraviceanu si Iuliu Rumpold. Cofetaria era tinuta de Berger Lajos, bazarul de Horväth Ferenc, magazinul de ghete, drogheria, tutunul şi ziarele de Capuşan Iuliu. De asemenea, din cate se pare, la parterul cladirii s-a aflat si prima librarie de carte romaneasca.
In perioada interbelica cazarea in hotel costa intre 100 si 160 de lei, in timp ce micul dejun ajungea la 10 lei, pranzul la 30 de lei, iar cina la 30 de lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu