Google+ Google+

luni, 10 noiembrie 2014

High Life si Jockey Club din vechiul Bucuresti

Hotelul High Life

Hotelul High Life a reprezentat unul dintre cele mai importante puncte de pe harta Bucurestiului in materie de evenimente mondene la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Cladirea era amplasata intre Hotelul Hilton (in fundal stanga a imaginii de mai sus) si Biblioteca Centrala Universitara (in drepata imaginii).

Hotelul a fost construit in locul unui alt vechi hotel al Bucurestiului: Hotelul Manu, obtinut prin modificarea Casei Filipescu. Hotelul era alipit de Hotelul Splendid, intreaga zona fiind in fapt destinata acestui tip de imobile

Cafeneaua High Life si Jockey Club



Hotelul adapostea si o cafenea, Cafeneaua High Life. Aceasta era frecventata de scriitori importanti ai literaturii noastre, precum St. O. Iosif, Alexandru Macedonski, Dimitrie Anghel, Ilarie Chendi ori Stefan Petrica.


Cladirea adapostea de asemenea si Jockey Club, unul dintre cluburile elitiste ale Vechiului Regat. Clubul a fost infiintat pe 8 ianuarie 1875, el reunind persoane din cercurile inalte ale societatii, unitii de pasiunea pentru echitatie si cai in general. Insusi Carol I a fost presedinte onorific al clubului la inceputurile sale. Clubul detinea o sala de lectura, o sala de arme, o sala de protocol si doua incaperi in care se juca bridge si table.

In cazul in care doriti sa stiti mai multe despre Jockey Club, puteti urmari inregistrarea de mai jos, in care fosti membri ai acestui club exclusivist (Alexandru Paleologu, Constantin Balacenu Stolnici si M.Filiti) rememoreaza evenimente interesante si obiceiuri ale acestui club.




Cladirea ce adapostea hotelul, cafeneaua si clubul au disparut insa. Interesant este ca ele nu au fost victima regimului comunist ci a unui plan de sistematizare a Pietei Palatului Regal (actuala Piata a Revolutiei) desfasurat in 1939 - 1940, lucrari ce aveau drept scop extinderea Palatului Regal si largirea pietei.


Tot ce a mai ramas din acest important imobil al vechiului Bucuresti sunt cateva poze si amintirile unor oameni care au vazut cu proprii ochi acele locuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+