Google+ Google+

miercuri, 11 decembrie 2013

Inmormantarea lui Corneliu Zelea Codreanu

Zilele trecute umblam printr-o colectie de imagini de presa din perioada interbelica si spre surpriza mea am dat peste o imagine foarte interesanta.

Inmormantarea lui Corneliu Zelea Codreanu
In imagine sunt o serie de oficialitati de marca ale celei mai tulburi perioade a istoriei Romaniei din ultimul secol. In fruntea grupului se afla Ion Antonescu (sef al statului) si Horia Sima (noul lider al legionarilor). In spatele lor se afla Reichsstatthalter si Reichsleiter von Schirach precum si Gauleiter Bohle de la Organizatia pentru Strainatate a NSDAP, ambii oficiali nazisti.

Ocazia cu care a fost facuta poza? Reinhumarea ramasitelor pamantesti a lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul miscarii legionare din Romania. Acesta fusese asasinat (sugrumat) la ordinul lui Carol al II-lea, alaturi de alti 13 legionari in Padurea Tancabesti in noaptea dintre 29 si 30 noiembrie 1938.

Nu a beneficiat de o inmormantare crestina, motiv pentru care ramasitele sale, alaturi de ale celorlalti legionari au fost deshumate si inmormantate intr-o ceremonie religionasa la care au asistat cateva zeci de mii de oameni, dar si inalte oficialitati. A doua inmormantare a avut loc in data de 30 noiembrie 1940, atunci cand legionarii erau la putere alaturi de Ion Antonescu, cu sustinerea fatisa a Reich-ului German.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+