Google+ Google+

vineri, 20 decembrie 2013

Parcul Regina Maria din Baia Mare

Parcul Regina Maria din Baia Mare
Parcul Regina Maria din Baia Mare de odinioara este unul dintre punctele de referinta ale orasului. Parcul a fost folosit de-a lungul timpului ca loc de promenada, evenimente culturale, intalniri si chiar manifestatii de natura politica. Orasul nu a dus lipsa de fonduri in perioada in care aveau loc exploatari miniere in perimetrul sau astfel ca parcul avea chiar si un teren de tenis.

Parcul interbelic „Regina Maria” avea o suprafata de aproximativ 11 hectare si incepea dupa Campul Claustrului. In partea dinspre apus a parcului se afla un loc de joaca pentru copii. Pentru a putea intretine vegetatia din parc se folosea apa dintr-un parc artificial aflat in Nordul parcului.

Ca majoritatea parcurilor din epoca exista si un restaurant inchiriat catre diverse persoane. In 1929 spre exemplu restaurantul a fost inchiriat lui Szeleszky Alexandru. In 1933 a fost inchiriat de municipalitate lui Ketney Zoltan
In ceea ce priveste originile sale, este demn de mentionat faptul ca parcul a fost infiintat in secolul XIX, purtand denumirea de Parcul Szechenyi. Existenta parcul se datoreaza faptului ca diversi localnici au avut bunavointa de a dona catre primaria orasului parcele de teren, care reunite au format parcul.
Astfel, conform documentelor oficiale partea de nord a parcului a fost proprietatea lui Karoly Laszlo si a fost achizitionata de Societatea de Tir din Baia Mare. A fost insa vanduta municipalitatii pentru a fi transformata in parc, cu conditia insa ca aceasta sa construiasca o casa de tir.

Terenul situat spre mijlocul parcului reprezinta donatia fratilor Homoroy Ferdinand si Pal catre municipalitatea, aceasta avand loc in anul 1841.
Partea de sud a parcului a apartinut lui Stol Bella, un bancher din localitate, aceasta fiind achizitionata in 1891 de la familia Virag. Din pacate nu am informatii legate de felul in care aceasta parte a ajuns in proprietatea primariei (donatie sau achizitie).


In timpul Primului Razboi Mondial parcul a suferit mai multe distrugeri. Spre exemplu gardul a fost distrus de persoane care doreau sa treaca prin parc fara a mai ocoli pana la intrari, portile restaurantului di parc au fost rupte , sera de flori s-a daramat, o parte din speciile de copaci ornamentali au fost taiati pentru a fi utilizata ca lemne de foc. Cu toate acestea el a continuat sa fie frecventat de locuitorii orasului.

Parcul Regina Maria din Baia MareIn mai 1918 au fost reluate concertele fanfarei minerilor ce aveau loc marti seara in zilele de vara. In 1925 Primaria a decis de asemenea ca fanfara sa cante de doua ori pe saptamana, in cursul verii.

In anii urmatori au avut loc mai multe lucrari de renovare a parcului precum refacerea iluminatului, inlocuirea bancilor vechi cu unele noi, asigurarea unui serviciu de paza a parcului de catre politie, drenarea canalului de scurgere a apei din lacul parcului. 

Numele parcului a fost schimbat de regimul comunist in „Parcul Dimitrov”. Dupa 1989 a fost schimbat in Parcul Municipial, pentru ca in 2011 sa se revina la numele de Parcul Regina Maria.
Sursa: Citinews.ro 
Doarbaiamare.ro Adevarul Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+