Google+ Google+

duminică, 1 decembrie 2013

Dezamagiri ale Unirii

In noianul de informatie despre 1 decembrie care a tot aparut in ultimele zile mi-a atras atentia un articol din Adevarul (link) care face referire la schimbarile de natura statistica aparute ca urmare a unei potentiale uniri a Romaniei cu Republica Moldova. Articolul este de bun simt iar concluziile sunt destul evidente.

Cel mai important aspect in aceasta discutie este surprins si de autorul articolului:

"Per total, România este acum faţă de Republica Moldova în situaţia din 1990 a Germaniei de Vest faţă de Germania de Est. Diferenţa de dezvoltare economică a necesitat, acolo, investiţii de 1.000 de miliarde de mărci germane pentru a acoperi nevoile de infrastructură din Est."

Citeste mai mult: adev.ro/mx1cob


Intr-adevar, acesta este aspectul cel mai important al discutiei, dar care este si trecut cu vederea in discutii: partea economica. Aducerea Republicii Moldovei la nivelul Romaniei (un nivel scazut fata de media UE) ar insemna investitii masive, din bani pe care Romania nu ii are.

Lipsa investitiilor ar insemna cresterea somajului in Republica Moldova, falimentul multor intreprinderi ca urmare a patrunderii investitorilor straine de pe piata unica europeana, scaderea masiva a puterii de cumparare ca urmare a liberalizarii contului curent (ce a patit si Romania in 2007).

Am putea asista, in cazul unei uniri premature, la dezamagiri majore din partea locuitorilor actualei Republici Moldova. 

Iar asta ar fi pur si simplu inacceptabil!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+