Google+ Google+

sâmbătă, 14 decembrie 2013

Politica economica a Romaniei interbelice

Politica economica a Romaniei in perioada 1927 - 1939 poate fi impartita in 3 perioade cu caracteristici diferite:

 Perioada 1927 – 1929

Intre acesti ani si-a facut aparitia prosperitatea, economia revenindu-si dupa Primul Razboi Mondial. Lucrurile au mers bine pana in toamnal lui 1928, atunci cand o recolta deficitara a pus presiune pe finantele statului.
Industria petroliera a Romaniei
Politica economica in aceasta perioada a fost tintita spre mentinerea monedei nationale la o valoare ridicata. Conform lui Virgil Madgearu aceasta valoare era artificial mentinuta la un nivel ridicat.
De asemenea regimul vamal practi

cat de stat a presupus cresteri continue ale tarifelor de import pana in 1929. Masura a avut un evident caracter protectionist fiind orietate spre favorizarea industriasilor romani. Taxele vamale au fost reduse dupa 1929, dar efectul a fost anulat de scaderea consumului intern pe fondul Marii Crizei 1929.

Perioada 1930 – 1932


Agricultura romaneasca
Este perioada in care Marea Criza economica s-a manifestat cel mai puternic. Pretul produselor romanesti a cunoscut o scadere dezastruoasa, ceea ce a condus la diminuarea nu numai a cantitatii, dar si a valorii exporturilor romanesti. Si cum nivelul datoriei externe era raportat la exporturi, politica economica romaneasca a fost orientate pe cat posibil spre gasirea de noi piete de export pentru produsele romanesti.
Virgil Madgearu remarca faptul ca promovarea acestui tip de politica s-a facut fara a se face apel la restrictii monetare ori financiare ci prin o intensificare a eforturilor de colaborare internationala.

Perioada 1935 – 1939


Aceasta este perioada in care tentindele anterioare sunt reversate. Daca politica anterioara incerca o crestere a exporturilor prin intermediul cooperarii internationale, atunci politica de revenire practica in aceasta perioada se caracteriza prin limitarea importurilor prin masuri de natura comerciala si monetara.
Privite per ansamblu acest tip de masuri sunt caracteristici ale unei politici protectioniste de industrializare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+