Google+ Google+

miercuri, 15 mai 2013

Ursarii

"Ca multi ani s-au scurs
De cand el s-a dus
Cu un pui de urs
Pe un drum.
Cu belciug si lant,
Fara nici un sfant,
Spre un targ bizant,
Foc ardea"




Ascultam zilele acestea melodia "Mica Tiganiada" a celor de la Phoenix si mintea mi-a alunecat spre versurile de mai sus, care fac referire la o meserie practicata in Romania indeosebi de tigani.

Meseria de imblanzitor de ursi nu este una specifica populatiei de etnie rroma ci a fost raspandita in toata Europa. Dovada a acestui lucru este si marea varietate de carti postale de epoca ce infatiseaza "ursari" de diferite nationalitati. Daca nu ma credeti pe cuvant si vreti sa va convingeti singuri va invit sa dati un click aici





Din cate se pare meseria dateaza inca din Evul Mediu, dar a luat cu adevarat amploare undeva prin secolul XIX, in special in arealele muntoase ale Europei, cum ar fi Abruzzo (Italia), Ariege (Franta), Peninsula Balcanica si Muntii Carpati (Romania). Cei care se ocupau cu acest mestesug erau de cele mai multe ori proveniti din familii sarace si imblanzeau animalele pentru a oferi spectacole doritorilor de divertisment. Ursii erau dresati sa faca tot soiul de trucuri, sa danseze, sa mearga pe sarma.

Ursii erau prinsi de cand erau pui, castrati si apoi crescuti si dresati de catre cei care urmau sa le devina stapani.

In Romania, Ursarii, o ramura a populatiei de etnie rroma se ocupau cu dresarea ursilor. Dresarea se facea atat pentru divertisment, activitate raspandita si in alte parti ale Europei, dar si pentru practicarea unor ritualuri magice. Aceste practici magice se bazau pe conceptia populara ca ursii pot aduce noroc in gospodarie sau pot feri de pericole. In folclorul din zona Balcanilor in special (incluzand aici si Romania) exista si obiceiul numit "calcatura ursului". Ritualul era cam in felul urmator: tanarul se intindea pe pamant cu burta in jos si isi acoperea capul cu mainile. Ursul era urcat pe spatele persoanei, acesta fiind in faptul "calcatul ursului".

Se spunea ca acest ritual poate vindeca diverse boli, precum artrita, reumatismul, malaria sau febra. De asemenea calcatura ursului te vindeca de iele, de sperietura, de deochi, sau farmece.

Tot calcatura ursului era un ritual folosit pentru a oferi tinerilor fertilitate si noroc in casnicie.

Si pentru lucruri, ceva mai putin romantice, calcatura ursului ferea ograda taranului de alte animale salbatice.

Nu e de mirare ca acest obicei a capatat o importanta deosebita pentru romani.



Si ca sa inchei postul asa cum se cuvine, mai jos gasiti si melodia celor de la Phoenix, numita Mica Tiganiada:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+