Google+ Google+

joi, 2 mai 2013

Romania vazuta de Regina Maria - episodul 1 Taranul Roman



Regina Maria
Regina Maria, Sursa: Tara  mea
Am inceput recent sa citesc cartea "Tara mea" scrisa de Regina Maria, sotia Regelui Ferdinand. Cartea este atragatoare pentru ca este scrisa de o persoana care nu a crescut in Romania si care a fost educata in spiritul normelor si etichetei britanice. Nu vreau sa insist asupra biografiei reginei intrucat pagina de wikipedia este probabil suficienta pentru cei care doresc informatii de interes general.
Ce m-a surprins pe mine a fost ca primele randuri ale cartii fac referire la lumea satului:


Când am văzut întâiu un sat românesc, cu colibele-i mărunte ascunse între pomi, singurele colţuri verzi pe nemărgenitele câmpii, abia de puteam crede că familii întregi pot locui în case aşa de mici.
Păreau casele pe care le schiţam în copilărie cu o uşă la mijloc, o ferestruică de amândouă părţile şi fum mergănd undeva în rotocoale din coperişul buhos. Adesea aceste coperişuri par prea grele pentru asemenea căsuţe; par că le zdrobesc, şi uşile date în lături li dau o înfăţişare de parcă ar striga după ajutor.
Seara femeile stau torcând din furcă pe praguri, pe când turmele vin spre casă tropotind moale prin praf şi dulăii latră furios, umplând de zarva lor tot văzduhul.

Intr-adevar, atunci cand Regina Maria a avut primul contact cu satul romanesc acesta arata in continuare exact la fel precum era si in urma cu sute de ani. Incremenirea specifica satelor romanesti de fapt subiectul multor relatari ale strainilor care ne-au calcat drumurile tarii.







"Primăvara, sunt pe jumătate îngropate'n pomi, o Mare spumegând de flori albe, din mijlocul cărora coperişurile rotunde ale colibelor răsar ca nişte nouri mari cenuşii.
Galiţe, gâşti şi purceluşi se joacă ici şi colo pe praguri; zambile timpurii şi păpădii galbene cresc în voie prin curţile nemăturate, unde oale de forme ciudate şi luminoase bucăţi de scoarţe rupte zac în pitorească neorânduială.
Printre toate acestea copiii cu ochi negri se găsesc pe jumătate goi în fericită libertate.
Niciodată n'am fost în stare să înţeleg cum familii aşa de îmbielşugate, fără să mai pomenesc păsările şi atâţia prieteni cu patru picioare, pot afla loc în cele două mărunte cămăruţe din care se alcătuiesc aceste colibe.
Iarna, satele sunt acoperite de zăpadă; fiece căsuţă e o albă grămăgioară învăluită; toate colţurile sunt rotunzite, aşa încât coliba pare să fie împachetată în vată.
Nu-şi dă nimeni osteneala să înlăture nămeţii. Zăpada rămâne unde a căzut; săniuţele sar peste ridicăturile ei făcând drumuri tot aşa de învălurate ca o Mare bătută de furtună!"



Imaginea pictata de regina este idilica si cu siguranta ca reprezenta o schimbare comparative cu iernile din Marea Britanie, unde nu cred sa fie case troienite de zapada.
Din punct de vedere statistic, datele pe care le am la indemana imi spun ca in 1915 populatia totala a Vechiului Regat era de 7.897.311 locuitori din care populatia rurala numara 6.428.284 persoane. Populatia rurala reprezenta asadar 81.4% din total.
Impresia pe care a lasat-o Vechiul Regat viitoarei regine trebuie sa fi fost una puternica.


Daca ti-a placut, poti citi si celelalte episoade ale seriei:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+