Google+ Google+

sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Frumusete de weekend: Bette Davis


Frumoasa actrita Bette Davis este frumusetea de weekend de astazi. Nascuta in 1908 ea a avut o cariera fulminanta. Avea un caracter puternic, ceea ce a facut-o sa intre in numeroase conflicte de-a lungul timpului cu colegi, editori, scenaristi si regizori, dar si producatori.
A fost nominalizata la 10 premii Oscar de-a lungul carierei sale. A fost casatorita de 4 ori, divortand de 3 ori, iar odata ramanand vaduva.
Institutul American de Film a considerat-o a doua cea mai buna actrita din toate timpurile, dupa Katherin Hepburn.
A murit in 1989, dupa o lupta dura cu cancerul la san.

A ramas celebra, chiar si dupa moarte pentru privirea ei, de neuitat. Nu intamplator cantareata Kim Carnes ii dedica o melodie, numita "Bette Davis eyes"



Puteti citi mai multe despre ea pe pagina de Wikipedia

Evreica din Focsaniul vechi

Prin colectia de fotografii am gasit si aceasta mica "bijuterie":

Evreica din Focsaniul vechi
Este o fotografie ce infatiseaza o frumoasa evreica din Focsani. Originea ei poate fi dedusa dupa bijuteria pe care o poarta la gat, sub forma Stelei lui David.
Fotografia este realizata la atelierul fotografului Adolf Zeitheim, dupa cum este indicat atat pe fata cat si pe verso. 
In acele vremuri fotografia era o arta, putine persoane permitandu-si sa mearga la un fotograf profesionist. Pe spatele fotografiilor (realizate pe carton), de regula, fotograful isi facea reclama atelierului sau, asa cum se poate observa si in imaginea de mai jos (verso a fotografiei de sus).
Atelier fotografic Adolf Zeitheim

vineri, 23 ianuarie 2015

Istoria seminarului Sf. Nicolae din vechiul Ramnic

Valcea are o traditie monahala indelungata fiind unul dintre centrele spiritualitatii romanesti. Era normal ca un seminar teologic sa fie infiintat in Ramnicu Valcea, locul unde se afla de altfel si Episcopia Noului Severin, una dintre cele mai vechi organizari bisericesti din Romania.

Seminarul Sf. Nicolae

Seminarul si-a deschis portile pentru prima oara pe 8 noiembrie 1837, cursurile tinandu-se intr-o incinta proprie, pentru 30 de elevi (toti fii de preoti). Doi profesori si un "maestru de muzichie" au fost primele cadre didactice care au predat la seminar, fiind numiti in functii de episcopul Neofit pe 16 iulie 1837. Este vorba despre protopopul Radu Tempea, preotul Vasile Teodorescu şi „maestrul de muzichie" Hristea Grigoriu.
Seminarul Sf. Nicolae si Episcopia Ramnicului

Materiile studiate erau: dogmatica, morala, istorie universal bisericeasca, muzica bisericeasca, randuiala slujbelor bisericesti, citire, scriere, gramatica, geografie si aritmetica. Cursurile urmau un ciclu de 2 ani, pana in 1847, cand s-a dispus trecerea la un ciclu scolar de 4 ani. 

Un incediu mistuie cladirea seminarului in 1847, alaturi de cladirea episcopiei si jumatate din oras. Seminarul se redeschide insa pe 1 septembrie 1851 in Manastiera Bucovat, de langa Craiova. Doua luni mai tarziu este insa mutat in casele serdarului Alecu Darzeanu din Craiova. In 1853 seminarul este obligat iarasi sa se mute, de data aceasta in casele metohului Craiovei, unde fusese instalata si episcopia dupa incediu din 1847. Cativa ani mai tarziu, in 1854, aceste cladiri sunt transformate in spitale de catre armata austriaca, aflata in razboi cu Imperiul Otoman. Din acest motiv seminarul este obligat sa isi inceteze cursurile.
Un an mai tarziu insa, in 1855, isi reincepe activitatea in casa boierului Iancu Vladescu, inapoi in Ramnic. Episcopul Calinic Cernicanul, dupa indelungi eforturi a reusit sa reconstruiasca si episcopia si fostul local al seminarului, astfel ca, in 1856, seminarul se muta in vechea incinta in care activase.
Episcopia Ramnicului la inceputul secolului XX

Aceasta a fost locatia in care a functionat scoala, pana in 1901, cand a fost desfiintat. Elevii cursurilor inferioare celor de 4 ani puteau fi hirotonositi, din cate se pare, doar daca urmau cursurile superioare la Seminariile de la Iasi si Bucuresti. Lipsa preotilor din satele Olteniei a inceput sa se simta, astfel ca ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Spiru Haret, a hotărât reînfiinţarea a două Seminarii, unul din ele fiind cel din Ramnic, in 1904. Cu toate acestea cursurile s-au tinut fiind tinute la Manastirea Bistrita, in fostul Palat de Vara al Printului Stirbei. Este mutat la Ramnicu Valcea, la cererea episcopului Ramnicului Ghenadie Georgescu, din nou, in 1913, in vechea sa cladire, unde intre timp functionase gimnaziul, Cladirea insa nu era suficient de mare pentru seminar, avand in vedere ca noul ciclu gimnazial numara 8 ani. Prin urmare, se decide ridicarea unei noi cladiri pe terenul Episcopiei, pe vechea strada Carol I, lucrarile fiind finalizate in 1914 pentru aripa dinspre strada Carol I si in 1922 pentru aripa dinspre strada Capelei.
Seminarul Sf. Nicolae si Episcopia Ramnicului

In aceasta noua incinta seminarul isi va desfasura activitatea pana in 1948, atunci cand a fost modificata legea educatiei iar seminarul a fost inchis. Inainte de a fi inchis seminarul dispunea de o suprafata totala de 2393 mp si de terenuri de 1,3250 ha, alaturi de inca 2 loturi de experienta , unul langa gara Govora, iar celalalt la Cetatuie. Biblioteca numara 16.000 de volume, printre care si carti rare si manuscrise. In aceasta perioada seminarul numara 380 de elevi, intre care si 34 de monahi, ca sectie atasata in urma desfiintarii seminarului de la Cernica.
Cladirea seminarului va adaposti pe rand elevii Scolii Medii Tehnice de Comert, apoi a Scolii Medii de Fete. Aceasta din urma va fi transformata in Liceul Teoretic "Vasile Roaita", actualul Colegiul National "Mircea cel Batran".

Cursurile seminarului vor fi reluate la data de 4 noiembrie 1990, cu un numar de 70 de elevi, seminarul functionand si in prezent.

duminică, 18 ianuarie 2015

Populatia Timisoarei inainte de Unire

Romanii au reprezentat in permanenta populatia majoritara in Transilvania si Banat. Cu toate acestea orasele provinciilor romanesti erau in cea mai mare parte dominate de catre populatia de origine germana sau maghiara (in functie de provincie). 


Iata cum arata, spre exemplu distributia populatiei Timisoarei: 


Nationalitate  Procent   Nr.        Locuitori
Germanii 43.6% 31,644
Maghiari 39.4% 28,552
Romani  10.4% 7,566
Sarbi 4.8% 3,482
Restul 1.8% 1,306
Total 100.0% 72,550
 

Informatiile provin dintr-o inedita carte postala aflata la vanzare pe un site de licitatii on-line.


Populatia Timisoarei inainte de Unire

Distributia populatiei explica de fapt si diferenta de dezvoltare dintre populatia de origine romana, concentrata in special in zona rurala si angrenata in activitati agrare si populatia germana si maghiara, aflata in mediul urban, avand drept ocupatie comertul, mestesugaritul sau administratia.
Diferentele s-au mentinut chiar si dupa unirea Transilvaniei si a Banatului cu Vechiul Regat, cand majoritatea capitalului privat se afla in mainile minoritatii maghiare si germane.

Frumusete de weekend: Donna Reed

Frumusete de weekend: Donna Reed

O frumusete de weekend care a facut istorie in cinematografia americana, pe nume Donna Reed.
A castigat un premiu Oscar pentru rolul secundar din filmul "From Here to Eterny", dar a jucat si in serialul "Dalas" spre finalul carierei.

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Un meci de legenda: Romania - Iugoslavia 1934

Am dat intamplator peste aceste doua imagini din 1934 cu nationala de fotbal a Romaniei:
Un meci de legenda: Romania - Iugoslavia 1934


Fotografia este realizata inaintea meciului desfasurat in data de 29 aprilie 1934 pe Stadionul ONEF, in fata a 20.000 de oameni. 


Suntem in anul 1934 si Romania se afla intr-o grupa cu Elvetia si Iugoslavia, din care doar primele doua echipe se calificau. 
In primul meci Romania a remizat, scor 2-2 cu Iugoslavia, in deplasare. Urmatorul meci a consemnat o noua remiza, de data aceasta cu Elvetia, la Berna. Totusi, tricolorii au pierdut meciul la masa verde ca urmare a folosirii unui jucator ce avusese meciuri jucate anterior pentru o alta nationala (Iuliu Baratki, care jucase înainte pentru Ungaria). Din acest motiv, nationala Romaniei a pierdut meciul la masa verde, scor 2-0. 
In stilul nostru caracteristic am ajuns astfel in situatia ca doar o victorie cu Iugoslavia sa ne mai poata califica la Mondialul din Italia, tinut in acel an.  

Dupa cum spuneam mai sus, meciul s-a disputat pe stadionul ONEF din Bucureşti, in fata a 20.000 de oameni.
Meciul a fost unul de poveste: Romanii au deschis scorul prin golul marcat de Schwartz in minutul 38. Cehoslovacii au egalat insa minutul 71 prin  si Dobay in minutul 71 Kragici .
Golul izbavitor a venit insa 3 minute mai tarziu de la Dobay, supranumit si "Calul", in minutul 74.
Meciul a fost presarat cu numeroase ocazii, intre care si 8 bare pentru iugoslavi.


Cu victoria asigurata, echipa Romaniei a mers mai departe la Campionatul Mondial desfasurat in Italia condusa in acea vreme de Musollini. Romania urma sa fie infranta scor 2-1 de catre puternica echipa a Cehoslovaciei. Aceasta din urma va ajunge in finala competitiei unde va fi infranta de echipa Italiei.
Google+