Frumusetea de weekend de astazi se numeste Julie Newmar. Desi faimoasa in Statele Unite ea nu este foarte cunoscuta in Europa. A castigat prestigiosul Premiu Toni pentru rolul interpretat in filmul "The Marriage-Go-Round". Probabil cel mai cunoscut rol insa ramane cel in care a interpretat personajul Catwoman.
Blog despre istoria Romaniei anterior comunismului. Cuprinde imagini de epoca cu orasele Romaniei, oamenii si evenimentele vremii.
sâmbătă, 14 februarie 2015
O fotografie misterioasa: Podul Anghel Saligny sub ocupatie germana
Am dat la un moment dat peste o fotografie foarte interesanta pe un portal de licitatii:
Despre poza:
Ce este interesant la poza este ceea ce se afla in partea de jos a imaginii unde se pot vedea mormane de fier si lemn. Nu par a fi asezate intr-o anume ordine care sa indice faptul ca au fost descarcate. Asezarea lor haotica trimite cu gandul mai degraba la un accident. Singura problema este ca, din cercetarile mele nu au fost accidente de tren in perioada respectiva, cel putin, nu conform evenimentelor consemnate in istoria noastra.
Spatele cartii postale poarta o stampila si o data: 3 august 1918. In textul mesajului se poate citi de asemenea 30 iulie 1918. Stampila, de asemenea, pare a fi una militara, de campanie, cel mai probabil a armatei germane.
Un pic de istorie:
Primul Razboi Mondial, in ciuda a ceea ce spun manualele noastre de istorie a fost un dezastru pentru armata romana. Planul initial de a ramane in defensiva pe linia Dunarii si de a ataca Imperiul Austro-Ungar s-a dovedit a fi unul nerealist. In scurt timp linia defensiva de pe Dunare a fost spulberata la Turtucaia, in timp ce pe partea ofensiva, armata romana se poate mandri cu ocuparea Brasovului. De acolo insa lucrurile au mers din ce in ce mai rau, astfel incat, in scurt timp armata romana se retragea de pe toate fronturile.
In toamna lui 1916 armata bulgara alaturi de cea germana si turca ocupase Constanta, Mangalia si controla o mare parte din Dobrogea obligand armata romana (Divizia a 2-a) sa se retraga. In ciuda rezistentei puse de armata romana in apararea orasului si a liniei Dunarii, trupele germane, bulgare si turcesti continuau sa avanseze. Inginerul Anghel Saligny, "parintele" podului are infama sarcina de a gasi solutii pentru distrugerea podului. Miza o reprezenta retragerea fortelor armate romane, impreuna cu administratia romaneasca (politicienii romani) spre Iasi. Daca fortele armate bulgaro-germano-turce ar fi traversat Dunarea ar fi taiat retragerea fortelor romanesti, fapt ce ar fi scos Romania definitiv din razboi. Asadar, in conditiile in care fortele romane nu mai puteau face fata ofensivei inamicilor era nevoie de retragere si distrugerea podului.
S-a incercat dinamitarea unui picior al podului insa tentativa de distrugere nu a reusit. Din acest motiv s-a optat pentru distrugerea podului peste bratul Borcea (imaginea de mai jos).
Distrugerile cauzate de dinamitarea podului au fost reparate de catre grupul german Maschinefabrik - Augsburg - Nurnberg (MAN) in timpul ocupatiei germane. Sectiunea peste bratul Borcea a fost refacuta insa abia dupa finalul razboiului, in 1921.
Concluzia mea:
Aici intervine insa discutia despre poza de la inceputul articolului. Poza infatiseaza Podul Regele Carol I avand in fata numeroase traverse, lemn si fier care probabil provine sau urma sa fie folosit la sinele de cale ferata. Iar data de pe spatele cartii postale indica perioada razboiului.
Aici intervine insa discutia despre poza de la inceputul articolului. Poza infatiseaza Podul Regele Carol I avand in fata numeroase traverse, lemn si fier care probabil provine sau urma sa fie folosit la sinele de cale ferata. Iar data de pe spatele cartii postale indica perioada razboiului.
Concluzia mea ar fi ca poza putea fi realizata doar in momentul unor lucrari la pod, ceea ce ar explica materialele din fata podului. Prin urmare indraznesc sa spun ca este vorba despre perioada in care podul era consolidat de catre grupul german MAN.
Astept cu interes si alte opinii.
miercuri, 4 februarie 2015
Palatul Cantacuzino din Bucurestiul de odinioara
Poza de mai sus a fost realizata de catre fotograful George Frank Carpenter in timpul vizitei sale in Romania. Descrierea imaginii este: "Palaces in Bucharest are elaborate. This is the old home of the beloved Carmen Sylva or first Queen of Romania" In romana traducerea ar suna in felul urmator: "Palatele din Bucuresti sunt minutios decorate. Aceasta este vechea locuinta a iubitei Carmen Sylva sau prima Regina a Romaniei"
Din pacate insa, de data aceasta, fotograful american se insala. In imagine se afla Palatul Cantacuzino, situat pe Calea Victoriei. Acesta a fost construit pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, dupa planurile arhitectului Ion D. Berindey. Palatul nu a fost niciodata insa locuinta Reginei Elisabeta.
marți, 3 februarie 2015
O biserica ortodoxa fotografiata de George Carpenter
luni, 2 februarie 2015
duminică, 1 februarie 2015
Calul Reginei Maria
"On the boat to Constantinople and Greece was the pet horse of the Queen of Romania. Travelling first class as of Royal Blood it was on its way to the Queen of Greece daughter of Marie of Roumania."
Traducerea in limba romana ar suna in felul urmator: "Pe vaporul dintre Constantinopol si Grecia se afla calul Reginei Romaniei. Calatorind la Clasa I, asa cum ii sta bine unui personaj cu sange regal, se indrepta spre Regina Greciei, fiica a Reginei Maria de Romania."
Domnul Carpenter a surprins unul dintre acele momente inedite pe care nu le veti gasi niciodata in cartile de istorie: transportul calului Reginei Maria. Regina era o impatimita a calaritului, drept dovada numeroasele fotografii cu ea calare, dar nimeni nu va va spune ca regina isi trimitea calul peste mari la clasa I.
Regina urma probabil sa faca o vizita fiicei sale, casatorita cu Regele Greciei iar calul era nedespartit de Regina.
Regina urma probabil sa faca o vizita fiicei sale, casatorita cu Regele Greciei iar calul era nedespartit de Regina.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)