Google+ Google+

duminică, 24 mai 2015

Frumusete de weekend interbelica

Frumusetea de weekend de astazi este o tanara din perioada interbelica, ce se semneaza cu Anetta Jarnea.
Anetta Jarnea

Pe spatele fotografiei avem mai multe detalii legate de aceasta tanara de o frumusete tulburatoare:


Cel mai mic obstacol in Calea Uitarii oferit cu tot dragul de Anetta Jarnea. Fotografia nu este adresata vreunui admirator ci Domnisoarei Margarette Grigorescu din Ploiesti. 
Din fericire avem si o data pe verso: 10 septembrie 1933, localitatea Satulung.

sâmbătă, 9 mai 2015

8/9 Mai - Sfarsitul razboiului, dar inceputul calvarului

9 Mai este o data istorica pentru multe natiuni ale lumii, ea marcand finalul european al celei mai sangeroase conflagratii din istoria omenirii: Cel de-al Doilea Razboi Mondial.


 Ziua este marcata cu fast in numeroase capitale ale lumii, de la Washington pana la Moscova.
Cele doua mari castigatoare ale razboiului au fost Statele Unite ale Americii, tara care a angrenat intreaga sa putere economica, politica si militara in acest razboi si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, tara care fusese la inceputul razboiului alaturi de Germania nazista.

S-au scris zeci de mii de carti si articole pe aceste teme deci motivatia istorica din spatele acestor evenimente nu isi are locul aici. Vreau sa subliniez altceva insa.
Castigatorii si-au impartit sferele de influenta iar Romania, din cauza apropierii sale geografice a intrat sub influenta Moscovei.

Iar Romania? Romania alaturi de Polonia au iesit cel mai prost din aceasta conflagratie. Polonia a fost impartita odata la inceputul razboiului de Germania nazista si URSS. A suportat ocupatia nazista, apoi pe cea ruseasca, pentru ca in final sa ramana sub regimul comunist.
Romania a fost si ea impartita intre Ungaria, Bulgaria si URSS, a pierdut oameni pe frontul estic luptand alaturi de Germania, pentru ca apoi sa lupte alaturi de URSS pe frontul de vest impotriva vechiului aliat. I-au fost returnate teritoriile ocupate de Ungaria si atat. A urmat apoi plata unor reparatii pentru perioada razboiului, saracind o tara si asa ravasita de razboi. Iar paguba cea mai mare urma sa o aduca instalarea celui mai represiv si crud regim comunist din Europa, secund doar celui din Coreea de Nord.

Concluzia? 8 sau 9 mai, ziua in care razboiul s-a terminat in Europa a insemnat pentru Romania sfarsitul unei epoci nefaste si inceputul uneia si mai nefaste.
Google+