Google+ Google+

marți, 11 iunie 2013

Hala din Ramnicu Valcea de odinioara

Hala din Piata Centrala - Ramnicu Valcea

De data aceasta vreau sa va prezint cateva lucruri interesante despre un monument al orasului Ramnicului Valcea adeseori trecut cu vederea: Hala din Ramnicu Valcea, asa cum arata ea inainte de Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Fotografia de mai sus este probabil realizata inainte de deschiderea halei pentru ca la intrare se vad cozi de oameni.  Ma incanta in primul imaginea copilului din partea dreapta care tine in mana un cos sau un fuior de usturoi. As remarca de asemenea si precupetul care sta boiereste langa marfa intinsa pe jos, pozand parca pentru fotograf.

In ceea ce priveste istoria Halei, trebuie spus ca a sa constructie a inceput in data de 28 mai 1902, finalizarea fiind consemnata la 17 iulie 1904. Evidentele vremii consemneaza cheltuieli totale in suma de 104.428, persoana insarcinata cu ridicarea ei fiind inginerul N. Cuturida. Banii pentru ridicarea Halei proveneau dintr-un imprumut ce totaliza 500.000 lei, luat de municipalitate in 1898  (aprobat prin Dosarul nr. 6/1898, Decretul Corpurilor Legiuitoare) pentru a realiza mai multe lucrari de interes public. Imprumutul trebuia returnat in 25 catre Casa de Economii si Consemnatiuni si a ajutat la finantarea lucrarilor de alimentare cu apa a orasului, canalizarea "Iazul Morilor", construirea Halei si "facerea platformei pentru balci si alte lucrari".

Si totusi abia un an mai tarziu, mai exact pe data de 1 mai 1905 Hala a fost data in folosinta, receptia fiind facuta din cate se pare de inginerul sef Aureliu Beres, inginer Constantinescu Tancred si inginerul Cuturida.

Spatiile laterale halei (marchize) au fost preluate in totalitate de Constantin Ionescu cunoscut si ca "Precupetu de fructe".


In ceea ce priveste magazinele de langa Hala (unul dintre ele se vede in imaginea de mai sus), acestea au inceput sa fie ridicate in 1908, pe terenul lui Temelie si pe Iazul Morilor. Cinci pravalii au fost ridicate de catre "antreprenorul" Anton Copeti, inconjurand hala. In ele se vindeau de regula fructe, carne de toate soiurile si peste.

Hala din Piata Centrala - Ramnicu Valcea

As vrea sa remarc de asemenea pitorescul imaginii nr. 2 care prezinta numerosi tarani vanzandu-si oalele, maturi si alte obiecte necesare orasenilor din micuta urbe.

In prezent Hala a fost restaurata si, chiar dupa mai bine de 100 de ani, inca serveste scopului pentru care a fost initial create: vanzarea de produse de carne si lactate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+