Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen pe numele sau intreg sau Regele Carol I al Romaniei cum este retinut el in istoria Romaniei.
Tanarul domnitor a parcurs drumul spre Principatele Romane in mare secret, situatia internationala fiind destul de tensionata. A ajuns in tara cu un vapor pe Dunare, urmand traseul mai apoi: Turnu Severin - Horezu, Ramnicu-Valcea - Curtea de Arges - Campulung - Targoviste - Bucuresti, numit mai apoi „Drumul lui Carol”.
Invaluirea intregii afaceri in secret se datora faptului ca Marile Puteri ale Europei recunoscusera unirea Moldovei cu Valahia doar pe perioada domniei lui Cuza. Un nou domnitor, strain de data aceasta ar fi pus mari probleme atat Imperiului Otoman, cat si Rusiei tariste. Legaturile lui Carol cu familia de Hohenzollern insemna un atu si o apropiere a Principatelor de vest si nu de Orient (cum spera Imperiul Otoman) sau de Rasarit (cum spera Rusia). Decizia s-a dovedit a fi una inspirata, tanarul principe fiind activ in revigorarea si modernizarea viitorului sau regat.
In imaginea de mai sus este portretul viitorului domnitor, astfel cum arata el la preluarea functiei de Principe al Moldovei si Valahiei. Numirea sa a facut bineinteles turul Europei, decizia fiind surprinzatoare si inedita pentru publicul european. L'illustration a fost doar unul dintre ziarele epocii care relatau povestea tanarului domnitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu