Piata Mihai Viteazu din Alba Iulia este denumirea purtata de Piata Centrala a orasului dupa trecerea Transilvaniei in componenta Romaniei Mari, odata cu unirea infaptuita in 1918. Piata principala, sau Hautplatz a reprezentat nucleul viitorului centru urban, fiind initial nepavata. In timp insa, odata cu aparitia cladirilor de utilitate publica in zona (Primaria, Posta, banci etc.) o mai mare atentie a inceput sa fie acordata esteticii.
La finele sec. XIX existau mai multe piatete in zona centrala a orasului: spre exemplu Piata de lemn (Holzplatz) in zona Colegiului Dionisie Pop Martian, Locul de joaca, numita Spileplatz ori Piata Matei Corvin situata in zona actualei scoli Avram Iancu. Aceste spatii civice s-au restrans de-a lungul timpului ca urmare a dezvoltarii orasului si necesarului de spatiu construibil.
Partea de nord a pietei s-a numit incepand cu sec. XX Huniady iar cea de de est piata Deack Ferencz.
As remarca in aceasta fotografie stalpii de iluminat public din partea stanga a imaginii. Se pot vedea de asemenea si firele de curent legate de stalp, iar pe cladirile din fundalul imaginii se pot vedea doua panouri. Sunt curios daca acestea serveau unor reclame sau erau necesare pentru legarea la reteaua electrica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu