Google+ Google+

duminică, 7 septembrie 2014

Intalnirea Reginei Maria cu presedintele SUA

Nu oricine se intalneste cu presedintele Statelor Unite ale Americii. Chiar daca in perioada interbelica cel mai puternic stat al lumii continua sa fie Marea Britanie, vizita unui reprezentant al unei tari mici precum Romania in Statele Unite si primirea de catre Presedinte era un eveniment important si un real succes pentru diplomatia romaneasca.

In ciuda starii de sanatate subrede, Regina incearca pe cat de mult sa fie prezenta la toate dineurile si evenimentele date in cinstea ei, facand un adevarat tur de forta, la care putini politicieni din ziua de astazi s-ar incumeta. 

Iata cateva imagini sugestive din timpul vizitei la Washington:

Delegatia romana ajunge in Washington: Principesa Ileana, Printul Nicolae, J. Butler Wright de la State Department, Regina Maria si Secretarul de Stat Frank B. Kellogg (de la stanga la dreapta. (Times Wide World Photos.)

O salutare catre America: De la balconul Ambasadei Romaniei din Washington, Regina Maria si Principesa Ileana saluta multimea adunata in strada de mai jos. (Times Wide World Photos.)

Fiul si fiica Reginei: Printul Nicolae (dreapta) si Principesa Ileana, in timp ce coborau scarile Ambasadei Romaniei din Washington, indreptandu-se spre Dineul dat in onoarea Reginei Maria de catre Presedinte si Doamna Cooldige la Casa Alba. (© Harris & Ewing, From Times Wide World.)

La mormantul Soldatului Necunoscut: O coroana este depusa la National Memorial of the Great War de catre Regina Marie. (Times Wide World Photos.)


La Mount Vernon: Regina soseste la casa lui George Washington pentru a aduce omagii to Parintelui Natiunii. (Times Wide World Photos.)



Chiar inainte de cina data in onoarea sa de catre Presedinte si Doamna Coolidge la Casa Alba. Regina poarta o diadema de diamante si perle si o fusta White Georgette Crepe brodata cu paiete. (© Harris & Ewing, from Times Wide World.)
In ceea ce priveste cina data in onoarea sa Regina remarca maniera ciudata de a primi oaspeti, acestia fiind obligati sa astepte venirea Presedintelui. Regina noteaza ca "De fapt noi nu am considera acesta un mod politicos de a primi oaspeti, dar acesta este ceremonialul lor si au aderat la el cu strictete". In timpul dineului dat in cinstea oaspetilor Presedintele apare cu doamna sa la brat, ii saluta si se indreapta spre sufragerie, tot inaintea oaspetilor, unde iau loc pe scaune mai inalte decat ale celorlalti. Cu toate acestea Regina noteaza ca "Fiecare om, acasa la el, cu obiceiurile lui - mi-a fost aratata toata reverenta cuvenita in concordanta cu ideea lor despre aceasta, de aceea sunt perfect multumita. Obiceiurile lor nu sunt ca ale noastre, asta-i tot!"

Persoana foarte ordonata Regina isi tinea cu sfintenie un jurnal in care, spre norocul nostru nota gandurile si impresiile sale fara a mai fi trecute prin filtrul diplomatiei. In acest sens este foarte interesanta descrierea pe care o face Presedintelui Statelor Unite, Calvin Coolidge. Regina il descrie drept: "un omulet subtire, uscat, cu o fata ca de ceara, cunoscut pentru mutenia lui. Vorbeste cu propozitii scurte, ca si cand cuvintele ar fi dureroase pentru el [...] Este o fiinta cea mai seaca, cea mai tacuta si mai neemotiva care a fost vreodata, dar cu toate acestea, are un fel de licarire in micii lui ochi patrunzatori si, uneori, ceva ce-ar semana cu un var indepartat al zambetului la coltul gurii sale cu aspect neinduplecat. Totusi, in ciuda acestora, presedintele mi-a fost simpatic"
Despre Prima Doamna a Americii, sotia presedintelui, Regina noteaza ca este "oachesa, vioaie si foarte amabila".

Si pentru ca aceasta vizita a reprezentat un eveniment important atat pentru partea romana cat si pentru cea americana, iata si o inregistrare video din timpul vizitei Reginei in Statele Unite, fiind surprins si momentul depunerii coroanei la Mormantul Soldatului Necunoscut (a se vedea si imaginea de mai sus).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+