Google+ Google+

miercuri, 6 noiembrie 2013

Spitalul vechi din Ramnicu Valcea

Locuitorii orasului il numesc "Spitalul Vechi" pentru a-l deosebit de Spitalul Municipal, numit Spitalul Nou, dat fiind ca este ridicat in perioada comunista si deci mai nou decat primul. Totusi putini sunt cei care cunosc cu adevarat istoria vechiului spital al orasului si importanta pe care acesta a avut-o pentru ramniceni.

Spitalul orasului a functionat in perioada 1853 - 1856 in casele Pietraresei, pe Calea lui Traian, ca si spital mixt avand 15 paturi.
Pentru a satisface nevoile comunitatii in materie de sanatate, a fost ridicata o cladire care sa serveasca exclusiv acestei functii. Astfel, in 1890 a fost ridicata prima cladire din ansamblul cunoscut drept "Spitalul vechi".

Spitalul vechi in 1903
In 1905 a fost adaugat un nou corp ce adapostea sectia (pavilionul) de boli contagioase, iar in 1935 a inceput si constructia celorlalte corpuri.

La finalizare, in anii 40 spitalul avea urmatoarele sectii:
  • Chirurgie
  • Maternitate
  • Medicala - generala
  • Boli de copii
Tot in anii 40 se puteau face consultatii pentru ochi (oftalmologie), iar spitalul avea in dotare un laborator de radiologie, un laborator de analize si o farmacie.

Complexul se afla situat in mijlocul unui parc de 1,8634 hectare.

In fata spitalului se afla bustul "vrednicului Dr. Suciu, ridicat de oraseni", astfel cum este precizat in "Istoricul Spitalului" manuscris intocmit de Dr. Hozoc.

2 comentarii:

  1. In spitalul acesta m-am nascut 1967

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca publici imagini furate din colectii private fara ca macar sa indici sursa ex. cu Spitalul unde te-ai nascut, se pare ca esti nascut obraznic !

    RăspundețiȘtergere

Google+