Google+ Google+

sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Celebrul vapor Imparatul Traian

Vaporul Traian
Vaporul Imparatul Traian a fost unul dintre vapoarele celebre ale Romaniei in epoca lui. Este prezent in multe ilustrate postale, dar pe langa celebritatea data de acestea a mai fost implicat si intr-un incident international.

incident vaporul traianIn 1910 vasul comercial romanesc facea o cursa prin Marea Mediterana. Pe 2 iunie a acelui an a acostat in Portul Pireu din Grecia. In timp ce acosta la cheu vaporul a fost atacat de peste o mie de barcagii si hamali greci din port. Din cate se pare acestia au eliberat un dezertor de origine greaca din armata romana, dar au si devastat vasul furand si numeroase obiecte.
In acea perioada vaporul era comandat de comandorul Perieteanu, considerat a fi unul dintre cei mai experimentati comandanti de vapor din acea vreme.

Si totusi acest vapor a mai aparut odata pe primele pagini ale ziarelor 2 ani mai tarziu. De aceasta data vaporul se indrepta spre Egipt, avand la bord, printre alte persoane si 3 otomani, doi studenti si un profesor conform relatarilor vremii. Ziarul "Universul" nota in numarul din 10 august urmatoarele:

"Constanta, 8 august. Azi dimineata a sosut in localitate, venind din Alexandria, vaporul «Imparatul Traian», care in ziua de 30 iulie, pe cand era in drum spre Alexandria, la o departare de 6 mile de acel port, a fost oprit de vasul de razboi italian «Duca degli Abruzzi», iar un ofiter si doi subofiteri de pe acel vapor venind pe bordul vaporului roman au cercetat actele vaporului si ale pasagerilor. Cu acea ocazie au declarat ca prizonieri de razboi pe trei pasageri turci care calatoreau spre Egipt. Acesti trei pasageri au fost ridicati si transportati pe bordul vasului italian, dupa care «Imparatul Traian» si-a continuat calatoria (...)."


Vaporul Traian

Din cate se pare cei doi studenti (la drept in Cipru) si profesorul (de medicina din Damasc), imbarcati la Constantinopol, nu aveau documentate de identitate la ei. Cand vaporul Imparatul Traian a fost oprit de un vas de razboi italian iar cei 3 au fost verificati, s-a luat decizia de a-i retine ca prizonieri de razboi, considerandu-se ca sunt ofiteri turci care doresc sa ajung in Tripolitania prin Egipt. In ciuda protestelor comandantului Periteanu, calatorii au fost luati la bordul navei de razboi italiene, urmand a fi dusi in Italia pentru a se stabili identitatea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+