Google+ Google+

vineri, 8 noiembrie 2013

Vechea Primarie a Ramnicului

Putini locuitori ai Ramnicului stiu ca Primaria orasului a functionat si in alta cladire decat cea in care se afla in prezent. Probabil si mai putini stiu unde se afla primaria anterior instaurarii comunismului.

Vechea primarie functiona in cladirea ce adaposteste in prezent Palatul Copiilor.


Cladirea a fost achizitionata de catre municipalitate pentru a fi utilizata ca sediu de la bogata si influenta familie Lahovary, alaturi de intregul parc.

Anterior instaurarii comunismului in parcul de langa Primarie se afla o placa memoriala amplasata intre stalpii unei foste fantani care mentiona ca imobilul a fost cumparat in 1909. Conform actului de vanzare cladirea si parcul au fost achizitionate "cu suma de 100.000 lei, servind pentru veci ca cea mai frumoasa podoaba a orasului".
Termenii achizitiei mentioneaza de asemenea ca: "pretul se va achita Primarie la ...facerea primului imprumut, care va fi cel mult in termen de 5 ani. Primaria ocupa localul si, pana la achitare, va plati 4% dobanda."

Vechea curte boiereasca a fost modificata pentru a servi noului ei scop. Astfel toate acareturile au fost desfiintate iar locul a fost netezit.
De asemenea vechea ograda ce adapostea si o sera si gradinile pazite de mercenari albanezi (arnauti) au fost transformate intr-un frumos parc public.
Zidul de piatra ce sprijina parcul se pare ca era acoperit in acea perioada cu "Vita de Rozeta" (trandafiri?). De asemenea exista din cate se pare si un put adanc de 20 de metrii, situat intre conacul boieresc si un arbore de "sophora coronaris". Acel put a fost transformat intr-o pompa de mana iar ulterior desfiintat.
Preotul Constantin Grigorie, autorul unei monografii a orasului noteaza:

"Din tot ce a fost podoaba bogatului parc boieresc, n'a mai ramas decat, pe ici pe colo, cate un brad, cate un ulm si un Sophora altoit, fata de care Coronaris, sadit mult in urma, a capatat o ascendenta salbatica de remarcat. 
Pe zidul din spre apus, unde-si etaleaza pergola podoabele, se mai vad urmele locuintei gradinarului. Lisca, adus din Viena evoca si azi nostalgic vremurile patriarhale de odinioara.
Ita diis placuit!"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+