Google+ Google+

sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Fotograful Unirii

Istoria Romaniei duce lipsa de imagini. Iar acest lucru imi revine in minte cand ma gandesc la evenimentul de astazi 1 decembrie, Marea Unire. Putine sunt imaginile care ne-au parvenit din 1918, anul unirii. Interesant
este insa ca aceste imagini, ce au ajuns in toate cartile de istorie au fost realizate de aceeasi persoana, soldatul Samoila Marza, cunoscut si ca " Fotograful Unirii".

Ciudat este ca Transilvania nu ducea lipsa de ateliere de fotografie si totusi nici unul dintre fotografi nu a sesizat importanta istorica a momentului. La fel de straniu este ca nimeni din Vechiul Regat cu camera de fotografiat nu a fost prezent. Samoila Marza spunea ca acest lucru s-a datorat vremii nefavorabile si greutatii echipamentului de fotografiat (nu existau camere digitale de 100g ca in prezent). Pagina de wikipedia (link) dedicata acestui fotograf mentioneaza ca un fotograf pe nume Bach fusese angajat pentru a realiza poze, dar aceste nu s-a mai prezentat la eveniment.

Aceste imagini au fost prinse intr-un album care a ajuns la personalitatile vremii, inclusiv la Regele Ferdinand.

Din pacate fotograful s-a stins in 1968, inainte de sarbatorirea semicentenarului Unirii. Aparatul sau si o parte din clisee se gasesc la Muzeul de Istorie din Alba Iulia, fiind achizitionat de directorul de atunci, personal de la fotograf. Alte clisee au fost insa vandute din cauza greutatilor materiale pe care fotograful le-a avut pe parcursul vietii.

Iata imaginile de la Unire:


Cetirea hotararei constituantei in Alba Iulia la 1 decembrie 1918 din partea P.S.S. episcopul Gherlei Dr. Iuliu Hossu, cand se hotaraste unirea tuturor romanilor.



Multimea cantand "Desteapta-te Romane" in Alba Iulia 1918
Multimea cantand "Desteapta-te Romane" in Alba Iulia 1918

Aurel Vlad ridicand mana in semn de juramant
Discursul dl. Ministru Aurel Vlad cu ocazia constituantei in Alba Iulia la 1 decembrie 1918 ridicand mana in semn de juramant solemn, ca de aici incolo una vim fi toti romanii nedespartiti pe vecie




Sursa: Modernism.ro
Sursa informatii: wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+