Google+ Google+

marți, 12 noiembrie 2013

Conacul Marghiloman



Proprietatea (conacul) domnului Marghiloman din Buzau a fost construit în perioada 1882 şi 1887 de către Iancu Marghiloman. Dupa ce acesta a murit, fiul său, Alexandru Marghiloman, a ales să îl modernizeze, apelând la serviciile unui arhitect de origine franceză, Paul Gottreau. Acesta a impus proprietatii un stil arhitectural specific frantuzesc. Palatul numara 31 de camera, avand peretii tapetati cu matase.
In 1897 a fost inaugurata Vila Albatros, asezata intr-un parc extins. Proprietatea avea de asemenea case pentru gradinari si portari, vile de oaspeti, dar si grajduri pentru cai de curse. Caii de la conacul Marghiloman castigasera 27 de derby-uri si devenisera celebri in toata Romania. Acesta era renumit deja pentru proiectarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi a clădirii Fundaţiei Universitare Carol I din Bucureşti.

Totusi dupa moartea lui Alexandru Marghiloman, conacul a fost uitat si a inceput sa se degradeze.
In 1937 Consiliul local al orasului Buzau a decis exproprierea proprietatii pentru a muta serviciul de salubritate al orasului si un abator. Decizia a fost insa atacata de mostenitorii fostului politician, ministrul de interne suspendand exproprierea.

Si totusi odata cu venirea comunismului, conacul a decazut complet intrucat cladirile au fost transformate in depozit şi apoi sediu IAS. Nici parcul nu a scapat de distrugere, pe acesta fiind cultivate legume. Arborii orientali si speciile de plante ce infrumusetau parcul au disparut in timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+