Google+ Google+

miercuri, 1 octombrie 2014

O poveste cu pandurii lui Tudor

Nu imi place sa prezint istoria din carti, adica domnitori si regi alesi pe spranceana ci istoria asa cum a fost ea, uneori dulce, alteori cruda. Astazi am sa va prezint un episod putin stiut din timpul Revolutiei de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu:

Astfel, se spune ca in 1821 mai multe familii boieresti din zona Olteniei au prins teama de revolta condusa de Tudor Vladimirescu si au cautat sa se puna la adapost din calea pandurilor sai. 

Tudor Vladimirescu
O parte dintre boiereii de peste Oltet au incercat sa se adaposteasca in satul Benesti, judetul Valcea. Totusi, pandurii lui Tudor le-au luat urma si i-au prins in cele din urma. 

Incoltiti, o parte dintre boieri s-au baricadat in biserica si din turnul bisericii au tras cu arme de foc in panduri, omorand cativa dintre ei. Dupa lupte intense insa au fost nevoiti sa capituleze si sa se predea. 

Pandurii nu s-au marginit insa la a-i captura pe boieri ci au si violat cele doua fete ale boierului Diculescu, din comuna Diculesti, arzand apoi mai multe icoane ale bisericii. Ca o paranteza, icoanele partial arse si carbunii icoanelor arse s-au pastrat de atunci.

La 50 de metri departare de biserica se aflau Casele Benescu, locatie unde se aflau alti boieri baricadati. Acestia la randul lor, dupa ce au capitulat si s-au predat au fost maltratati de panduri, care au si decapitat un profesor de francez, pe care l-au confundat cu Grigore Otetelisanu.

In cele din urma insusi Tudor Vladimirescu a venit la fata locului. Localnicii spun ca Tudor ar fi hotarat atunci spanzurarea celor doi panduri care violasera fetele boierului Diculescu si omorasera apoi pe profesorul francez, iar capetele lor au fost infipte in tepi de-o parte si de alta a portilor. Aprigul oltean, calit in armata imperiala nu tolera indisciplina de acest fel.

Cred ca este important de sublinita faptul ca povestea de mai sus este departe de versiunea romantata a Revolutiei de la 1821 prezentata in cartile de istorie si ne spune cat de usor este sa uiti, voit sau nu, ca oamenii din trecut aveau aceleasi metehne precum cei din prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+