Google+ Google+

miercuri, 30 octombrie 2013

Harta mineralografica din 1741

Inca o harta interesanta din colectia Moll. De data aceasta este vorba de o harta mineralografica ce arata cele mai importante exploatari de resurse naturale de la mijlocul sec. XVIII. Harta indica exploatari de Aur, Argint, Cupru, Fier, Sare, Mercur, Antimoniu si alte minerale.

Partea interesanta din punctul meu de vedere este bucata privind Transilvania, Banatul si Bucovina. In Banat spre exemplu se pot observa importante exploatari de Cupru, Fier si, in Apuseni Aur.

Inainte de a da click pe harta insa va recomand sa va aruncati o privire peste cateva instructiuni referitoare la ce poate sa faca harta de mai jos, dand un click aici. Apoi, pentru a vizualiza harta (link extern) dati un click pe poza de mai jos:

Harta mineralografa

Titlu: Mappa Mineralographica Fodinas in Hungariâ. Partibusque adhaerentibus Ferè Omnes quae Danubium cominus aut eminus circumstant, et è quibus in eundem substantiae Minerales defluunt, suis distinctas characteribus, ostendens
Autor: Marsili, Luigi Ferdinando
Data publicarii: 1741
Inaltime: 460 mm
Lungime: 650 mm
Scala: 1:None
Centru: 46.5251,19.8466

Sursa: Storemapy.cz 

Regele Ferdinand

Regele Ferdinand
Regele Ferdinand al Romaniei. In cartea postala din imaginea el avea insa in continuare titulatura de Print.

Podul peste Olt din Calimanesti

Podul peste Olt din Calimanesti

Podul peste Olt din Calimanesti

marți, 29 octombrie 2013

Regina Maria - un portret

Regina Maria - un portret
O superba imagine a Reginei Maria. Aceasta pagina este explicatia perfecta pentru popularitatea de care se bucura Regina Maria in epoca.

Poza de familie din 1918

O poza de familie din anii iunie 1918, realizata la Buzau. Intotdeauna mi-au placut aceste imagini, care sunt mult mai naturale decat cele realizate in studiouri. 
Poza de familie din 1918

 Si partea din spate a fotografiei, unde este identificata locatia, timpul si persoana care a realizat poza


Florarese in Piata Bratianu din Bucurestiul vechi


Florarese in Piata Bratianu din Bucuresti. Imaginea dateaza de la finele anilor '30.

luni, 28 octombrie 2013

Vechea gara din Brasov

Vechea gara din Brasov
O frumoasa ilustrata de epoca infatisand gara din Brasov, cu o locomotiva cu aburi in prim plan. Ar trebui precizat ca in imagine este vechea gara a Brasovului, cea care la data de 30 martie 1873 vedea primul tren pe liniile ei. Ulterior, in 1962 a fost inaugurata o noua gara care sa deserveasca orasul. 

Regina Elisabeta

Regina Elisabeta
Regina Elisabeta intr-o frumoasa carte postala de epoca.

duminică, 27 octombrie 2013

Gara din Cluj

Iata cateva imagini cu gara din Cluj Napoca. Primele imagini fac parte din aceeasi serie. Ne putem da seama de acest lucru multumita celor doua persoane din centrul primei imagini si care apar si in celelalte poze. Domnul cu sort alb pare a fi vanzator de lapte sau iaurt dupa cele doua obiecte pe care le poarta.
Gara din Cluj


Gara din Cluj

Gara din Cluj

Gara din Cluj

In acest al doilea set de imagini  se pot distinge, pe langa gara, foarte multe trasuri aproape de intrare. La fel ca si taximetristii moderni probabil ca si acesti domni incercau sa agate straini ce nu erau familiarizati cu orasul Cluj sau imprejurimile sale. In dreapta imaginii insa apar si autoturisme. Cel din dreapta este prea mare pentru a fi un autoturism personal, motiv pentru care banuiesc ca ar fi destinat transportului in comun (public ori privat).

Gara din Cluj


Gara din Cluj

Gara din Cluj

 Aceasta imagine mi se pare si mai interesanta pentru ca se pot observa doua trasuri. As fi tentat sa spun ca sunt tramvaie trase de cai, dar rotile sunt prea mari si nu se vede nici o urma de linie de tramvai.
Gara din Cluj
Daca imaginile de mai sus erau alb-negru, iata si una color. Cum se ajungea la o astfel de imagine? Se lua o fotografie alb-negru si se colora ulterior. De cele mai multe ori colorarea imaginii se facea conform cu realitatea insa mai existau si exceptii (exemplu, fotografie din Calimanesti, transformata in carte postala la Bucuresti si colorata tot acolo, rezultatul fiind o coloratie dupa imaginatia celui care se ocupa de acest lucru). Cred insa ca sunt sanse mari ca reproducerea de mai jos sa fie una fidela si gara sa fii aratat intr-adevar in acest fel:

Gara din Cluj

Portret Carol I al Romaniei

O frumoasa imagine de epoca a Regelui Carol I al Romaniei

Strada Galati din Braila Veche

Strada Galati din Braila Veche
Strada Galati din Braila. Se poate observa Cafeneaua Modern in stanga, dar si un magazin de coloniale.

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Regele Mihai al Romaniei

Regele Mihai al Romaniei

O imagine datand din anii '40, din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Harta Cursului Dunarii

In seara aceasta va prezint o superba harta a cursului inferior al Dunarii. Harta cuprinde Transilvania, Moldova si Muntenia, alaturi de Nordul Peninsulei Balcanice. Harta face parte din Colectia Moll din care am mai publicat doua harti.

Inainte de a da click pe harta va recomand sa cititi articolul de aici pentru a putea folosi toate functionalitatile oferite de softul ce gazduieste hartile.



Titlu: Corso del Danvbio da Belgrado sino al Mar Nero
Creator: De Rossi, Giovanni Giacomo
Contributor: Mariotti, Vincenzo
Publicata: De Rossi, Giovanni Giacomo
Data: 1684
Inaltime: 420 mm
Lungime: 545 mm
Scala: 1:None
Centru: 43.0,26.2333

Stand de ziare din Bucuresti

Stand de ziare din Bucuresti
"Mr. Carpenter trys to keep up with the news of the day. Buying an American paper in Bucharest a few weeks after it was published."

Domnul Carpenter incearca sa tina pasul cu stirile zilei. Cumparand un ziar american in Bucuresti la cateva saptamani dupa publicare.

Externatul secundar de fete din Botosaniul de altadata

Externatul secundar de fete din Botosaniul de altadata
Externatul secundar de fete din Botosani intr-o imagine de epoca. Externatul secundar de fete si-a desfasurat activitatea in mai multe locatii din Botosani:

Prima locatie a scolii a fost la un loc cu şcoala Primară din Sărărie. Apoi în perioada aprilie-octombrie 1865 a fost inchiriata casa Catincăi Dumitriu din apropierea bisericii Vulpe.

În 1866, Externatul Secundar a funcţionat într-o clădire din curtea bisericii Bărboi şi apoi în casele Donici, din strada Sărărie.

În perioada 1867 - 1882, externatul a funcţionat în clădirea din curtea bisericii Sf. Sava.
Între 1882 şi 1887, a functionat in casele Iordan din strada Sărărie.
În perioada 1887 - 1896, a fost închiriata o proprietate a lui Alexandru Sendrea, din strada Vasile Alecsandri. In aceasta locatie se afla astazi Muzeul Teatrului.
Timp de 4 ani, incepand cu 1896, a fost închiriate casele Balasei Sendrea din strada Procojnie.
In 1900, a functionat in cladirea din curtea Manastirii Golia. Pe 19 august 1909 insa are loc un puternic incendiu care distruge cladirea. Activitatea este intrerupta pana in data de 27 octombrie 1909. De atunci si pana in prezent scoala si-a desfasurat activitatea in cladirea din strada Mihail Kogalniceanu, casa ce a apartinut lui Alexandru Mavrocordat.

vineri, 25 octombrie 2013

Fantana arteziana din Sinaia

Fantana arteziana din Sinaia
"Beautiful parks surround the hotels of Sinaia where fountains play and the setting sun makes rainbow colours in the spray" In traducere ar suna cam in felul urmator: "Parcuri frumoase inconjoara hotelurile din Sinaia unde fantanile se joaca iar soarele care apune face curcubee din jeturile lor".

joi, 24 octombrie 2013

Bistrita de altadata

Bistrita de altadata
O imagine din Bistrita, astfel cum arata la inceputul sec. XX.

Baiat de la tara

Baiat de la tara

"Nothing to do all day but watch a cow. This is the job of this Roumanian peasant boy. It is during long hours that he plays his flute and learns the songs of birds."
Vizitatorul american al Romaniei noteaza in dreptul acestei poze: "Nimic altceva de facut toata ziua decat sa aiba grija de o vaca. Aceasta este treaba acestui tanar baiat taran. In timpul lungilor ore petrecute astfel el canta la flaut si invata cantecele pasarilor".

Mama cu cei 4 fii

Mama cu cei 4 fii
O frumoasa fotografie de epoca infatisand (probabil) o familie de la finele secolului XIX. Ce m-a atras la aceasta fotografie este atitudinea domnilor. Fotografia arata ca si cand ar fi fost scoasa dintr-un album din Statele Unite din timpul Prohibitiei.
Una peste alta, cel mai probabil, este insa vorba despre o mama cu cei 4 fii ai ei.

miercuri, 23 octombrie 2013

Barladul de altdata

Barladul de altdata
O carte postala din Barlad de undeva de la inceputul secolului XX. Cartea infatiseaza centrul strazii Stefan cel Mare de la libraria N. A. Petroff spre "Domniasca". As remarca reclamele magazinelor de pe marginea strazii: Libraria Noua pe stanga, dar si Tipografia G.V. Munteanu de pe partea dreapta.

Harta din Colectia Moll

Va mai prezint astazi o superba harta din colectia Moll infatisnd Regatul Ungar, Tara Romaneasca, Moldova, si jumatatea nordica a Peninsulei Balcanice.
Tot ce trebuie sa faceti este sa dati click pe harta si veti fi redirectionati pe un site ce are niste instrumente foarte interesante care va vor ajuta sa vizualizati harta la un nivel de detaliu foarte ridicat (pe care nu l-as fi putut obtine eu daca as fi postat poza). De asemenea siteul ofera si cateva instrumente foarte utile despre care am scris aici si pe care va invit sa le utilizati (daca nu stiti cum sa le folositi sau ce fac, click aici)

Nordul Balcanilor, Valahia, Moldova, Transilvania si Ungaria
Ca detalii tehnice ale hartii:

Titlu: Regni Hungariae et Regionum
Autor: Wit, Frederik de
Publicata de: Covens, Johannes I
Data: 1705 - 1750
Latime: 495 mm
Lungime: 880 mm
Scala: 1:None
Centru: 45.05,20.49165

Frumoasele bone din Sinaia

Frumoasele bone din Sinaia
Frumusetea femeilor din Romania era chiar si la inceputul secolului XX subiect de discutie. In aceasta imagine surprinsa de dl. Carpenter el noteaza: "Even the nurse maids or Roumania are attractive. Here is a group in Sinaia." In traducere: "Chiar si bonele din Romania sunt atragatoare. Iata un grup din Sinaia".

Harta Transilvania si Oltenia

Tot cautand diverse referinte pe internet privind istoria Vechiului Regat am dat peste o colectie de harti vechi pe care intentionez sa o prezint in saptamanile urmatoare. In seara aceasta o harta a Ungariei ce include din fericire pentru noi si Oltenia si o parte din Muntenia.

Daca veti da click pe poza de mai jos veti ajunge pe un website unde este gazduita o harta cu o rezolutie foarte mare si care va va permite sa vizualizati chiar si targuri de dimensiuni mai mici (spre exemplu, Calimanesti din judetul Valcea).

Inainte sa dati click pe harta totusi va recomand sa cititi un pic aici pentru ca veti putea sa va bucurati de cateva optiuni foarte interesante pe care le ofera site-ul ce gazduieste harta.

Dupa ce ati citit instructiunile recomandate mai sus puteti sa va bucurati de harta:

Imperiul Habsburgic - Transilvania si Oltenia
Ca informatii generale despre aceasta harta:


Titlu: Regni Hungariae
Autor: Homann, Johann Baptist
Data: 1715 - 1750
Latime: 470 mm
Inaltime: 560 mm
Scale: 1:None

Utilizare harti

Hartile prezentate pe blog din cadrul colectiei Moll au fost puse pe site-ul dedicat cu ajutorul unor instrumente informatice foarte interesante. Linkul pus la dispozitie de mine trimite catre harta propriu-zisa, fiind selectata optiunea "Accuracy" dintre cele 4 taburi:

 Totusi, daca veti avea curiozitatea de a va juca si cu celelalte taburi veti gasi lucruri interesante. Spre exemplu optiunea "Vizualize" va suprapune harta veche peste o harta contemporana, aratand dispunerea prezenta a vechilor formatiuni statale.


Totusi, cea mai interesanta parte pentru mine este cea data de tabul "Georeferencer". Prin colaborarea mai multor utilizatori sau a persoanelor care au pus harta pe server se pot distinge corespondentele dintre localitatile de pe harta cea veche si harta cea noua. Astfel, daca aveti curiozitati legate de locul unor anumite localitati pe harta cea veche, le puteti gasi cu ajutorul acestei aplicatii. Tot ce trebuie sa faceti este sa dati dati click pe localitate pe harta cea noua si pe harta veche va aparea locatia localitatii cautate.


Acum ca ati citit aceste referinte, puteti va puteti juca cu hartile de pe acest site.

marți, 22 octombrie 2013

Casa turceasca din Balcic

Casa turceasca din Balcic
O casa construita in stil turcesc din Balcic. Orasul se poate vedea in partea din dreapta a imaginii. Casa din aceasta imagine este similara celor din Dobrogea locuite de aceeasi populatie de origine turca. Se poate observa cum toate femeile din imagine au capul acoperit. De asemenea dee remarcat aparenta saracie in care isi duceau traiul acesti oameni (a nu se crede ca taranii romani traiau cumva mai bine).

Munteni din Carpati, iarna lui 1915

Munteni din Carpati, iarna lui 1915
Oameni ai muntelui din Carpati. In casa din imagine se pare ca ar fi locuit soldati germani in iarna anului 1915. Cel mai probabil este vorba despre oameni din regiunea Bucovinei.

Lacul de patinaj din Baia Mare de altadata

Lacul de patinaj din Baia Mare de altadata
Imaginea dateaza din 1933 si infatiseaza lacul de patinaj.

luni, 21 octombrie 2013

Vizita ultimului Tar al Rusiei in Romania

O carte postala de epoca ce reproduce o imagine cu Regele Carol I al Romaniei (dreapta imaginii), Principele (pe atunci, dar viitor rege) Ferdinand si Tarul Rusiei Nicolae al II (centru). Cel mai probabil imaginea dateaza din timpul vizitei Tarului Nicolae din 1914 la Constanta (a se vedea pe fundal Marea Neagra). Fotografia este realizata pe Pavilionul Reginei, cunoscut in timpul epocii drept "Cuibul Reginei".
Vizita a avut loc in data de 14 iunie conform noului calendar (in unele texte se mai face referire la data de 1 iunie, dat fiind utilizarea calendarului iulian sau gregorian), Tarul Rusiei fiind insotit de catre Tarina Alexandra Feodorovna, şi cei cinci copii ai lor, marile ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, şi ţareviciul Alexei. Pe langa Regele Carol si Printul Mostenitor Ferdinand la eveniment au mai participat si (Viitoarea Regina) Maria, sotia lui Ferdinand, care era verisoara de gradul II a Tarului Nicolae. De asemenea a fost prezent din familia regala romana si Printul (si el viitor rege) Carol al II-lea.

Vizita ultimului Tar al Rusiei in RomaniaIata ce relata ziarul Dobrogea Juna despre aceasta vizita:

"Bricul Mircea, aflat în rada portului, a salutat sosirea escadrilei ruse prin 31 de lovituri de tun. Şase aeroplane se înalţă deasupra mării.La intrarea în port, yachtul Standard a fost pilotat de personalul român, iar operaţiunile de acostare au fost executate sub conducerea căpitanului Botez-Jean Bart, cu o precizie remarcabilă.
Alaiul a fost condus spre pavilionul reginei şi nici unui ministru nu i s-a permis să asiste la întrevederea celor doi şefi de stat, întrucât vizita a fost de la început declarată ca având un character intim.
Marea ducesă Olga, cu un aparat de fotografiat, a imortalizat secvenţele memorabile. Cu acest prilej, s-a turnat şi primul film documentar.
Primarul Constanţei, Virgil Andronescu, oferă oaspeţilor pâine şi sare de pe o tavă din aur masiv, comandată special pentru eveniment. Tava are marca oraşului şi inscripţionat România, iunie 1914.
Alaiul pleacă spre catedrală, asistă la un ceremonial religios, ţinut de un sobor de preoţi, condus de episcopul Nifon. După terminarea slujbei, atât familia regală rusă, cât şi cea română, s-au miruit la iconostas, sărutând o icoană a Sfântului Nicolae şi o cruce din aur, care apoi, aşezate într-o cutie din catifea, au fost dăruite ţarului.
Seara, dejunul a fost dat la Cazino de către I.C. Brătianu, preşedintele Consiliului de Miniştri. Ţarul a oferit numeroase medalii şi ordine. La ceremonial a participat şi primarul Mangaliei, Nicolae Roşculeţ. Poate că în discuţiile intime dintre cei doi suverani, Mangalia să fi fost inclusă în jocurile politicii militare.
Vizita ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei sale la Constanţa, în anul 1914, discuţiile cu regele Carol I şi primul ministru I.C.Brătianu, au reconfirmat noua orientare în politica externă a ţării noastre.”


Discutiile dintre cele doua parti aveau loc in conditii vitrege, Primul Razboi Mondial urmand sa izbucneasca pe 28 iulie. Mai mult la 17 iulie 1918 Tarul si familia sa urmau sa fie asasinati de catre bolsevici.

duminică, 20 octombrie 2013

Castelul Peles din Sinaia

Castelul Peles din Sinaia
O frumoasa carte postala de epoca infatisand castelul Peles din Sinaia

Bricul Mircea

Bricul Mircea
Bricul Mircea intr-o poza datand de la inceputul secolului. Este important de mentionat ca aceasta este prima nava numita Bricul Mircea, ce a fost utilizata de catre Marina Romana in perioada 1882 - 1939. Dupa aceasta data a fost inlocuit de catre o alta nava, purtand tot numele domnitorului Mircea cel Batran, dar care are in dotare si un motor diesel si care este folosita ca nava scoala si in prezent de Marina Militara.

Familie de sasi din Neudorf

Familie de sasi din Neudorf
O familia de sasi din Neudorf, judetul Arad, imbracati in straie traditionale.

sâmbătă, 19 octombrie 2013

Gara din Bacaul de odinioara

Gara din Bacaul de odinioara
Gara din Bacau surprinsa intr-o imagine datand de la inceputul secolului XX. Am mai scris despre gara din Bacau intr-un alt articol: http://vechiul-regat.blogspot.ro/2014/10/vechea-cladire-garii-din-bacaul-de.html

Licitatie fotografii Carol Popp de Szatmary

Acelasi vanzator care oferea colectia de fotografii a lui Franz Duschek ofera inca un set de 6 poze atribuite atelierului de fotografie condus de Carol Popp de Szatmary.

Cine a fost Carol Popp de Szatmary? Poate cel mai cunoscut fotograf al Vechiului Regat si primul fotograf al Curtii Regale din Romania. Este recunoscut si drept primul fotograf de razboi, el imortalizand Razboiul din Crimeea din 1850. La un moment dat atelierul sau numara 20 de persoane, fiind de departe cel mai mare al epocii.

Cele 6 fotografii dateaza din 1870 (conform vanzatorului), sunt oferite in sistem "Buy Now" la un pret de 140 euro:
 Sunt oferite si poze mai detaliate:

1. Acesti oameni costumati in stil traditional nu sunt tarani ci membri ai unor familii boieresti care doreau sa fie fotografiati in costume populare:
 2. Acesta este un vanzator de ... ceva care se putea da cu cana. Cele doua canistre se asezau pe cate o margine a batei, pe care o punea pe spate.
 3. Tamplar:
 4. Una dintre atractiile mari ale Romaniei au fost intotdeauna tiganii, cu stilul lor de viata boem:
 5. Fotografia unui boier. Sa nu uitam ca in 1870 moda bizantina inca nu disparuse:
 6. Fotografia unei tinere imbracata in costum popular:

 Ultima poza ne arata spatele fotografiilor de mai, pe care se poate distinge numele si logo-ul atelierului faimosului fotograf. Din pacate rezolutia nu este prea grozava si nu permite o analiza mai atenta fotografiilor.


Google+