Google+ Google+

sâmbătă, 12 iulie 2014

Spitalul din Targu Neamt

Spitalul din Targu Neamt
Spitalul din Targu Neamt poate fi considerat unul vechi judecand dupa varsta spitalelor cu traditie din Regatul Vechi. Contractul de ridicare a spitalului a fost semnat inca din 16 septembrie 1846 intre Manastirile Neamt si Secu, pe de o parte si Ion Urban din Cernauti pe de alta. Contractul presupunea ridicarea a 3 edificii: un spital, o spiterie (farmacie) si o scoala.

La 12 octombrie 1850 spitalul era ridicat, urmand ca la 13 ianuarie 1851 sa fie incheiat un contract cu un anume Dr. Fleislen care sa se ocupe de administrarea spitalului. Conform contractului acesta urma sa primeasca 10.000 lei pe an, in doua rate. Cu toate acestea spitalul a fost inaugurat abia in data de 16 octombrie 1852, in prezenta domnitorului Grigore Alexandru Ghica, a Mitropolitul Moldovei Sofronie, precum si a staretului manastirilor Neamt si Secu Kir Neonil.

Spitalul a functionat initial cu o capacitate de 40 de paturi pentru ca incepand cu 1862 sa se dubleze numarul acestora. Administrarea spitalului a fost si ea schimbata, trecand de la cele doua manastiri la Epitropia Sf. Spiridon din Iasi in data de 5 martie 1866.
Numarul redus de spitale din zona a facut ca un numar din ce in ce mai mare de bolnavi sa ajunga sa se trateze la spitalul din Targu Neamt.
Pregatirea medicilor era, de asemenea un foarte buna din cate se pare, distingandu-se un anume Dr. Dimitrie Ulea, absolvent al Facultatii de Medicina din Paris, acesta participand ca si cadru medical inclusiv la Razboiul de Independenta din 1877. S-a stins insa tanar, la numai 41 de ani, in 1879. A fost inmormantat in curtea spitalului, ulterior osemintele sale fiind mutate in fata.

Nu multe persoane cunosc acest amanunt, insa Ion Creanga evoca in celebra sa carte “Amintiri din copilarie ” Ion Creanga episodul inaugurarii spitalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+