Google+ Google+

vineri, 11 iulie 2014

Schite din Primul Razboi Mondial

Primul Razboi Mondial tinde sa fie uitat si din pacate pe nedrept. Nu numai ca acest razboi a aruncat o lume intreaga in conflict, dar a reprezentat in fapt temelia celei de-a Doua si mult mai sangeroase conflagratii. 

Uitam usor importanta acestui razboi in care romani au luptat contra altor romani, in care populatia romana a suferit uriase pierderi si constrangeri de natura materiala.

Iata mai jos cateva schite rare reprezentand momente din Primul Razboi Mondial.

Prizonier roman

Prizonier roman


Pod la Turnu Rosu. Turnu Rosu era o localitate situata la granita dintre Imperiul Austro-Ungar si Regatul Roman.
Pod la Turnu Rosu

 Prizonieri romani in Biserica din Caineni. Localitatea Caineni, situata in judetul Valcea se afla relativ aproape de granita cu Imperiul, fiind una dintre locatiile in care au fost masate trupele romane in vederea atacului. Cursul razboiului va urma insa o traiectorie nefavorabila rezultatul fiind retragerea trupelor romane din fata austriecilor. De aici si imaginea de mai jos infatisand prizonieri romani in biserica din Caineni.


Patrula surprinsa de focuri de arma in padure. Intregul aliniament al Carpatilor a cunoscut lupte incrancenate intre soldatii romani si cei din armata imperiala. Organizarea superioara a armatei germane si-a spus insa cuvantul, armata romana parasind treptat aliniamentul Carpatilor.


Lupte date la Turnu Rosu
Lupte date la Turnu Rosu


Victime pe marginea drumului in apropiere de Targoviste. Armata imperiala si-a continuat avansul in fata trupelor romane, ocupand oras dupa oras si culminand cu Capitala.
Victime pe marginea drumului in apropiere de Targoviste

Aceste episoade, de trist augur pentru Romania au fost rapid maturate sub pres de catre cartile de istorie romanesti care ne vorbesc mai mult de Marea Unire decat de luptele care au permis infaptuirea ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+