Google+ Google+

sâmbătă, 12 iulie 2014

Petrolul romanesc exploatat de americani

Petrolul a fost intotdeauna o arma geopolitica. Romania a plecat la drum in industria petroliera cu americanii, dar la finalul anilor 30 industria petroliera era controlata de Germania nazista. Coincidenta oare ca Romania a intrat in Razboi alaturi de nazisti?

Romania a fost la inceputul secolului XX unul dintre cei mai mari producatori mondiali de petrol. Resursele foarte importante de petrol au facut ca investitori din tari cu traditie in acest domeniu sa devina interesati de petrolul romanesc. Pionerii investitiilor in petrol romanesc au fost americanii, astfel cum se poate remarca si din fotografiile ramase de la Frank George Carpenter, fotograf ce a traversat tara noastra in numeroasele sale peregrinari.
Camp petrolier in Romania

Din pacate insa nici capitalul tehnic, nici cel uman nu erau suficient de dezvoltata in Vechiul Regat pentru a putea obtine beneficii mari de pe urma petrolului, exceptand taxarea veniturilor. Nu e de mirare ca in acea perioada un numar mare de muncitori straini au ajuns sa lucreze in tara noastra, inclusiv americani.

In imaginea de mai jos se poate vedea o casa construita pentru muncitorii americani. Se poate observa de la bun inceput stilul diferit de cel al caselor romanesti (scara din dreapta) precum si faptul ca respectiva locuinta nu este ridicata din materiale specifice caselor romanesti (caramida ori chirpici).

Casa pentru muncitorii americani

In fata casei se poate vedea o femeie romanca, imbracata in straie traditionale.

Ar trebui mentionat ca interesul american pentru petrolul romanesc a scazut in timp, locul americanilor fiind luat de Germania, din ce in ce mai insetata dupa combustibil. Rezultatul acestei schimbari a insemnat inclusiv intrarea Romaniei de partea Reich-ului German in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+