Google+ Google+

vineri, 12 decembrie 2014

Regina Maria si indienii

Vestul Salbatic a fost sursa de inspiratie pentru nenumarate carte de aventuri. Insa putini romani stiu ca una dintre cele mai de seama personalitati ale istoriei noastre a calatorit prin Vestul salbatic. Este vorba bineinteles despre Regina Maria, pe care indienii au numit-o Winyan Kipanpi Win, in traducere Femeia pe care o Chemi.

Regina Maria si capetenia indienilor


Regina Maria a vizitat Statele Unite ale Americii in anul 1926, intalnindu-l inclusiv pe presedintele Statelor Unite din acea perioada.

Regina Maria si capetenia indienilorPe 1 noiembrie 1926 turul Americii a adus-o pe regina in Dakota de Nord unde a fost primita de capetenii ale indienilor in localitatea numita Mandan. Indienii faceau parte din neamul Teton Sioux si coborasera din rezervatie pentru a o intalni pe regina. Erau imbracati in vesminte de sarbatoare, costumele lor fiind bogat ornate cu pene si pictura de razboi pe fata. Regina ii descrie drept "un grup pitoresc de razboinici fiorosi, exact ca imaginea din literatura dragii noastre copilarii".

Indienii au dansat in jurul reginei, regina notand ca dansul lor se aseamana cu Calusarii de pe meleagurile noastre.
Dupa dans, cel mai in varsta dintre sefii indieni a tinut un discurs in fata reginei, tradus de catre unul din ofiterii armatei americane care asista la ceremonie( Maiorul A.B. Welch):

Regina Maria si primind coroana de pene a indienilor
[...] esti carmuitoarea unei unei Natiuni si o Femeie Razboinic. Am trimis peste ocean multi dintre tinerii mei ca sa lupte cu dusmanul. Oamenii tai au fost prieteni cu oamenii mei si au luptat in aceleasi batalii. Mi se spune ca ai fost activa in acel razboi si atunci ai facut sacrificii. Mi se spune ca multi dintre tinerii tai au fost ingropati departe de tara. Noi am discutat aceste lucruri, noi vrem sa te onoram. 

O femeie nu poarta coroana de pene de vultur decat daca a savarsit fapte extraordinare de eroism. Contributia pe care ai avut-o in acel mare razboi ne-a facut pe noi, care suntem din preerii, sa te indragim. Simtim ca avem in tine un camarad pe calea razboiului.
De aceea iti oferim acest inalt semn de bravura si iti dau numele "Winyan Kipanpi Win"(Femeia pe care o Chemi)".


Regina Maria cu coroana de pene a indienilor
Acest nume se pare ca apartinea sotiei capeteniei Sioux Hunkpapa, numele fiindu-i dat regine, dat fiind ca poporul ei avea nevoie de ea.

Dupa ce si-a incheiat discursul, batranul indian (Red Soma Tomabarok) si-a scos coroana de pene si a asezat-o pe capul Reginei Maria, numind-o "Femeie Razboinic" o distinctie rar acordata femeilor.

Regina Maria cu coroana de pene a indienilor
Apoi a urmat o ceremonie de infratire, desfasurata in cortul capeteniei indienilor. Razboinicii indieni se taiau in palma si isi amestecau apoi sangele, pentru a deveni frati de sange. Regina insa nu a facut acest lucru, fiind preferat un ac, cu care atat ea cat si capetenia indienilor s-au intepat, iar apoi  sangele lor a fost amestecat de ofiterul american ce servea drept intermediar.


Regina a oferit indienilor broderii romanesti, in timp ce indienii ai oferit la randul lor daruri traditionale ale triburilor lor.

Din fericire exista inregistrari pastrate din timpul acestei intalniri, cu care va las sa va delectati:



Nici un sef de stat sau reprezentant al Romaniei nu a mai reusit sa faca in plan diplomatic si din punct de vedere al imaginii Romaniei, ceva similar cu ceea ce a reusit Regina Maria prin vizita ei in Statele Unite ale Americii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+