Google+ Google+

duminică, 10 ianuarie 2016

Parada la Cercul Militar din Bucuresti

Am achizitionat recent o fotografie de pe un site de licitatii care m-a entuziasmat destul de mult. Este vorba despre imaginea de mai jos. In cazul in care nu va dati seama de ce m-am entuziasmat am sa va elucidez eu misterul.

Ocuparea Bucurestiului 1917

Imaginea de mai sus este realizata in fata Cercului Militar din Bucuresti, situat la intersectia dintre Bulevardul Regina Maria si Calea Victoriei. Soldatii din imagine nu sunt insa romani ci fac parte (probabil) din armata imperiului austro-ungar sau german.
Motivul pentru care imi place aceasta poza atat de mult este ca ea prezinta pe de o parte armata Imperiului Austro-Ungar, care ocupase Bucurestiul incepand cu 23 noiembrie 1916. Soldatii sunt aliniati si pregatiti sa dea salutul, fiind dispusi in mai multe randuri in fata Cercului Militar.
Poate ca una dintre cele 3 persoane care inspecteaza trupele este chiar temutul von Mackensen, feldmaresal in armata austro-ungara.
In dreapta jos a pozei se poate vedea o fanfara militara, soldatii avand tobe si trompete. 

Ocuparea Bucurestiului 1917

In spatele lor se afla o sumedenie de copii veniti probabil pentru a vedea soldatii (fie ei straini).

Ocuparea Bucurestiului 1917

Stampila ne indica faptul ca fotografia a fost trimisa prin posta armatei (K. D. Feldpost), fiind datata 1 iunie 1917.

Husari


Pe langa stampila postei, mai avem si o stampila care indica regimentul si batalionul in care activa militarul care a trimis vederea: (?)Hussar Reg. 28 Batallion Mun. Kol. der 2. B...
Scrisoarea este adresata unei doamne sau domnisoare numite Elli Schulze, fiind trimisa catre Magdeburg, oras aflat in landul Saxonia-Anhalt din Germania.
Imi pare rau ca nu inteleg scrisul de mana al acestui soldat, poate am fi putut afla ce ganduri ii transmitea destinatarului de pe frontul de est al Primului Razboi Mondial.

Update: Doamna Silvia Zimmerman a lasat intru-un comentariu pe facebook o transcriere a randurilor adresate de soldatul german:

O poza rara cu o parada a armatei austro-ungare, in fata Cercului Militar din Bucuresti, realizata in 1917. Pe spatele...
Posted by Amintiri din Vechiul Regat on Sunday, January 10, 2016


Liebe Elsbeth,
Gestern sandte ich Dir einen Brief. Anbei eine Karte der Ablösung der Hauptwache in Bucarest. Mir geht es noch gut. - 
Heute erhielt ich leider die Nachricht, daß mein Kamerad Kremer am 12.5 im Nordwesten gefallen ist.
Es grüßt Dich herzlich 
Hermann

In limba romana ar suna in felul urmator:


"Draga/Iubita Elsbeth,


Ieri ti-am trimis o scrisoare. Mai jos e o poza/vedere cu detasamentul principal al garzii din Bucuresti. Eu sunt bine in continuare. Astazi, din pacate am primit vestea ca Kremer, camaradul meu, a cazut la 12.5 in NordVest.

Cu caldura / Salutari calduroase,

Hermann"

Iata deci gandurile unui soldat german, aflat la mii de km de casa, intristat de caderea unui camarad al sau. Cine a zis ca istoria inseamna doar regi si batalii se insela amarnic!
Google+