Google+ Google+

duminică, 22 mai 2016

Cum un preot din Govora a ajutat victimele holocaustului

Textul de mai jos provine dintr-o campanie a Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si reprezinta marturia faptului ca pana si in cele mai potrivnice conditii exista oameni dispusi sa isi riste viata pentru a-i ajuta pe semenii in suferinta:

"In anul 1942, preotul ortodox Gheorghe Petre de la Parohia Govora a fost repartizat ca misionar in cadrul districtului Golta din Transnistria, unde au fost ucisi sute de mii de evrei ucrainieni, precum si evrei deportati din Basarabia si Bucovina, Odata ajuns la parohia Sirovo, Gheorghe Petre avea sa fie martor la suferintele evreilor din ghetoul Krivoi-Ozero. 
Gheorghe Petre in 2004In mai 1943, Gheorghe Petre, ajutat de Gheorghe Ciurescu, comandant al trenului Bucuresti - Odessa - Golta, a adus evreilor din ghetou corespondenta, alimente si bani trimisi de rudele lor din Romania.
Cateva zile mai tarziu, un agent al Jandarmeriei din Golta l-a avertizat pe Gheorghe Petre ca urma sa se desfasoare o perchezitie in resedinta sa. In aceste conditii preotul a ars corespondenta si a dus evreilor din ghetou pachetele si banii primiti. La intoarcere, relateaza Gheorghe Petre in 2004, "s-au tras focuri de arma asupra noastra de catre partizani. Calul s-a speriat si vedeam ca rotile se vor sfarama si vom pieri. De teama m-am lasat pe speteaza calestii si am cazut rostogolindu-ma in santul soselei [...]. Am ajuns acasa mergand singur 8 km pe jos. A doua zi am avut perchezitia Jandarmeriei din Golta. Nu au gasit nimic compromitator, dar le-am relatat totul".
Raport Jandarmerie
In noiembrie, 1943, Gheorghe Petre a fost adus in fata Curtii Martiale de la Tiraspol pentru a fi judecat. Urcand scarile tribunalului el isi aminteste urmatoarea scena: "Un evreu care tinea de mana pe cele doua fiice ale sale de 14 si poate 16 ani ni s-a adresat: <<Luati-le voi ca si asa mor>> Am simtit drama evreilor cu adevarat".
In cele din urma, datorita lipsei martorilor, Gheorghe Petre nu a fost condamnat de instanta pentru ca i-a ajutat pe evrei. In schimb, Gheorghe Ciurescu, comandantul trenului Bucuresti - Odessa - Golta, a fost gasit vinovat si trimis in linia intai pe front.
In anul 2004, Institutul Yad Vashem i-a acordat lui Gheorghe Petre Govora titlul de "Drept intre popoare" pentru ca si-a riscat viata in timpul Holocaustului pentru a-i salva pe evreii persecutati.In cazul in care va intrebati de ce Petre Gheorghe a scapat iar Gheorghe Ciurescu, comandantul trenului Bucuresti - Odessa - Golta, a fost gasit vinovat si trimis in linia intai pe front, raspunsul e simplu, el nu era preot, era cadru militar.

Imaginile de mai sus fac parte dintr-o expozitie de tip documentar fotografic, care poate fi vazuta in momentul acesta pe gardul exterior al Palatului Regal din Bucuresti. 
Daca nu sunteti din Bucuresti sau ati ratat expozitia, puteti gasi materialele si aici: http://www.mae.ro/node/36639 
Google+