Google+ Google+

sâmbătă, 27 aprilie 2013

Vechiul Cismigiu

Cismigiul este parcul meu preferat din Bucuresti. Desi, de cand s-a mutat Primaria Capitalei din vechiul sediu, parcul nu mai este atat de ingrijit pe cat era inainte, isi pastreaza totusi farmecul care m-a incantat atunci cand l-am vizitat pentru prima data.

Cismigiul este cel mai vechi parc al Bucurestiului iar numele i se trage din cate se pare de la cuvantul "cismea" care inseamna fantana sau un izvor amenajat pentru a putea lua apa.

Alexandru Ipsilanti a construit o cismea in partea parcului dinspre str. Stirbei Voda pentru a fi folosita de populatie. Chiar in vecinatatea acestei cismele si-a ridicat casa Dumitru-Siulgi basa, persoana desemnata de domnitor sa se ocupe de amenajarea si functionarea sistemului de alimentare cu apa al Bucurestiului (adica a cismelelor). Fiind insarcinat cu supravegherea si functionarea cismelelor acestuia i se spunea si Cismigiul. Treptat intreaga zona a inceput sa fie cunoscuta dupa aceasta denumire. Trebuie mentionat insa ca in acea perioada zona nu era amenajata si apa baltea astfel ca, uneori, putea ajunge pana aproape de locul unde este in prezent intersectia dintre Calea Victoriei si Bvd. Regina Elisabeta.

Gheorghe Bibescu

Cel care decide soarta acestui loc este Pavel Kisseleff care hotaraste amenajarea unui parc in locatia actuala. Si totusi amenajarea parcului va incepe abia in 1847 sub domnitorul Gheorghe Bibescu. Acesta ii aduce pe Wilhelm Mayer si Franz Harer pentru amenajarea gradinii.
 Un an mai tarziu noul domnitor, Barbu Stirbei, hotaraste saparea unui lac si apoi legarea lui de raul Dambovita.
In 1852 se ia hotararea imprejmuirea parcului cu uluci si asezarea a 100 de lavite in parc din lemn de stejar si lungi de un stanjen.
In 1854 a avut loc, in final inaugurarea oficiala a parcului, locul devenind rapid unul dintre cele mai frecventate din Bucuresti, in special de catre cei in cautare de o aventura

Va las sa va delectati in continuare cu cateva imagini de epoca ale Parcului Cismigiu
Fantana arteziana din vechiul cismigiu
Barca pe lac

Rondul de flori din vechiul cismigiu
Rondul de flori

Doamne in vechiul Cismigiu
Doamne in parc

Fantana arteziana in vechiul Cismigiu
Fantana arteziana

Restaurantul Monte Carlo din vechiul Cismigiu
Restaurantul Monte Carlo

Restaurantul Monte Carlo din vechiul Cismigiu
Restaurantul Monte Carlo

Vechiul Cismigiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+