Google+ Google+

sâmbătă, 6 iulie 2013

Istoria Lupoaicei cu puii din Bucuresti

Lupoaica cu puii este una dintre statuile reprezentative ale Bucurestiului. Cu toate acestea, din cate se pare, aceasta detine si recordul cunoscut in Romania pentru numarul de amplasamente de-a lungul timpului. Istoricul ei incepe in anul 1906 atunci cand, cu ocazia celebrarii a 40 de ani de domnie ai lui Carol I si a 1800 de ani de la cucerirea Daciei, municipaliatea orasului Roma acorda in dar Romaniei 4 statui replica ale faimoasei Lupoaice capitoline.

Acest eveniment, deosebit de important la vremea respectiva a fost marcat si prin organizarea unei Mari Expozitii Nationale la Bucuresti. Lupoaica cu puii a fost amplasata in incinta Arenelor Romane din Parcul Carol, ridicate special cu aceasta ocazie.

Cu toate acestea in 1908 ea a fost mutata in Piata Sfantu Gheorghe, asa cum se poate vedea si in imaginile de mai jos:

Lupoaica in Piata Sf. Gheorghe

Lupoaica in Piata Sf. Gheorghe

Lupoaica in Piata Sf. Gheorghe

Lupoaica in Piata Sf. Gheorghe

Lupoaica in Piata Sf. Gheorghe

Si totusi spiritul nestatornic al vremurilor si oamenii care s-au perindat la conducerea capitalei au facut ca statuia sa fie din nou mutata, de data aceasta pe Dealul Mitropoliei. Nu cunosc, din pacate motivul pentru care a fost mutata statuia ori de ce a fost aleasa, ca locatie, Dealul Mitropoliei.

Lupoaica cu puii pe Dealul Mitropoliei

Lupoaica cu puii pe Dealul Mitropoliei

Aceasta a fost locatia statuii pana in 1965, cand regimul comunist din acea vreme a gasit oportuna mutarea statuii in Piata Dorobanti. Lupoaica a stat in Piata Dorobanti vreme de 32 de ani, pana cand a fost din nou mutata. Motivul? vizita lui Romano Prodi, italian, in Romania, desfasurata in 1997. Cu aceasta ocazie s-a considerat oportuna mutarea statuii in Piata Romana.

Lupoaica in Piata Romana

Si totusi, nici aceasta nu a fost locatia ei finala, pentru ca Lupoaica cu puii a fost iarasi mutata, de data aceasta in "Piata Romei", adica in fata magazinului Bucuresti, nu departe de Piata Sf. Gheorghe, vechea ei locatie.
Ramane de vazut acum cat timp va sta aceasta statuie, atat de plimbata, in Piata Roma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+