10 mai sau Ziua Regelui, sarbatoarea nationala a Romaniei inainte de instaurarea comunismului a redevenit o chestiune la moda.
Indignarea mea se transforma in frustrare vazand cum mai toate ziarele si siteurile de stiri scriu astazi cate ceva despre 10 mai, dar ieri nu au scos un cuvant legat de Ziua Independentei. E mai la moda sa fii regalist decat sa stii istorie din cate se pare.
Lasand la o parte frustrarea m-am gandit ca e frumos sa prezint cateva poze din arhiva personala referitoare la paradele militare tinute de 10 mai.
Imaginea de mai jos face parte din Colectia Spada, o serie de ilustrate cu tematica militara si infatiseaza Defilarea ofiterilor din cadrul Paradei de 10 mai din 1897.
Parada militara din 10 mai 1897 pare a fi fost condusa de insusi Regele Carol I, asa cum ne arata aceasta ilustrata.
De la aceasta parada militara am ramas insa si cu o inregistrare video:
In inregistrare se pot vedea ofiteri calare, o trasura iar apoi chiar Regele Carol I pare a aparea in intervalul 0:15 - 0:18.
Urmatoarea imagine provine din Defilarea de 10 mai 1898 si il infatiseaza pe Generalul Comandant al Diviziei IV Infanterie. Imaginea face parte din Colectia Santinela.
O noua imagine de la o Defilare ce a avut loc in 1899, pe 10 mai ce ne infatiseaza Defilarea Scolii de Ofiteri. Imaginea face parte din Colectia Spada.
De data aceasta avem Scoala de Artilerie si Geniu in cadrul Defilarii din 10 mai 1900. Din nou colectia Spada.
Tot de la Parada din 10 mai 1900 avem o imagine cu Defilarea Ofiterilor, imaginea fiind din cadrul aceleiasi Colectii Spada.
Venind in vremuri mai recente avem o imagine surprinsa in timpul Paradei de 10 mai din 1935 din Oradea
Tot din anii 30 este si fotografia urmatoare realizata la Studio Safrin din Botosani cu ocazia paradei militare organizate pe 10 mai 1938 de ziua Regelui. Oamenii sunt iesiti pe balcoanele caselor de pe strada unde are loc defilarea pentru a vedea militarii trecand la pas pe strazile orasului.
O alta fotografie de la parada avuta loc la Botosani din 10 mai 1938:
Sarbatorirea Zilei Regelui nu a incetat in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial si drept dovada se poate vedea fotografia de mai jos ce infatiseaza Defilarea soldatilor din Infanterie, pe 10 mai 1942, in Bucuresti.
Un an mai tarziu avem o imagine de la Parada militara din Brasov din 10 mai 1943, infatisand un cadru militar calare, iar in spate multimea de oameni admirandu-l.
Cred ca ar trebui incheiata serie de imagini cu o inregistrare video de la Parada Militara din 10 mai 1941.
Secventele video infatiseaza defilarea militarilor, pregatiri ale armatei de pe front iar imaginile sunt dublate de discursul Maresalului Antonescu.
Au trecut anii, au disparut Paradele Militare de 10 mai, locul lor fiind luat de cele tinute pe 1 decembrie.
Alte vremuri, alte parade...