Google+ Google+

joi, 8 mai 2014

S-a asternut linistea peste 9 mai si Proclamarea Independentei?

Pe 9 mai sarbatorim o zi importanta din istoria Vechiului Regat - Proclamarea Independentei Principatelor Romane.

In fapt aceasta zi marcheaza un eveniment mai mult formal, Principatele Romane fiind in conflict cu Imperiul Otoman incepand cu momentul in care au semnat acordul de la Livadia, in 1876, prin care permiteau trupelor Rusiei Tariste sa traverseze teritoriul Vechiului Regat. De asemenea a fost dispusa mobilizarea trupelor, acestea fiind cantonate in puncte strategice in apropiere de Dunare.
Armata rusa traverseaza Galatiul
Armata rusa traverseaza Galatiul
Poarta nu a ramas indiferenta la aceste evolutii si a dispus la randul ei o serie de masuri punitive, cum ar fi sechestrarea unor vase incarcate cu cereale si aflate sub pavilion romanesc in porturi otomane, bombardarea oraselor Braila si Reni, atacarea pichetelor de frontiera sau suspendarea diplomatilor romani la Constantinopol.
9 mai 1877 a marcat momentul oficial in care Mihail Kogalniceanu a proclamat in Parlament independenta"Suntem Independenţi! Suntem naţiune de sine-stătătoare!"
Romaniei, rostind vorbele ce vor intra in istorie:
O zi mai tarziu, pe 10 mai Carol I semna actul de independenta adoptat de Parlament.

Actul in sine are o insemnatate deosebita in istoria Romaniei, fiind in fapt vorba despre nasterea Romaniei ca tara. Cu toate acestea pentru ca obtinerea independentei a fost un act legat organic de Regele Carol I, el a fost lasat in umbra de catre regimul comunist.

Manualele de istorie nu acorda insemnatatea meritata acestui eveniment desi, pentru majoritatea multe state tinere, precum Romania, acesta este evenimentul cu cea mai importanta insemnatate.

Romania face insa nota discordanta. 1 decembrie este sarbatorit cu fast, chiar si data de 24 ianuarie a inceput sa fie sarbatorita, cel putin simbolic.

Ziua independentei ramane insa un eveniment stingher, despre care mai scriu unii pe blog si cam atat. In rest...liniste...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+