Google+ Google+

miercuri, 7 mai 2014

7 mai 1918: O pace trista pentru Romania

Romania semna pe 7 mai 1918 acordul de Pace cu Puterile Axei Centrale dupa ce in prealabil suferise importante infrangeri, pierduse o mare parte a teritoriului Vechiului Regat iar liniile ei de aprovizionare fusesera puternic afectate de iesirea Rusiei Tariste din razboi, ca urmare a Revolutiei bolsevice.

Practic, desi armata romana reusise sa opreasca avansul armatei germane prin bataliile de la Marasesti, Marasti si Oituz, situatia pentru Vechiul Regat nu arata prea bine. Armata tarista se retragea in dezordine, multi soldati rusi dezertori hartuind populatia locala desi trebuiau sa lupte impotriva germanilor. 

In lipsa unor solutii viabile, populatia refugiata in Nordul Moldovei, ramas neocupat se confrunta cu importante neajunsuri materiale. Armata romana de asemenea avea mari probleme cu liniile de aprovizioare.

Romania a intrat nepregatita in razboi, ca urmare a indolentei cadrelor sale militare, a unor guverne corupte, dar si pentru ca in 1913 reusise o victorie foarte usoara in fata Bulgariei, victorie care a creat falsa iluzie ca armata romana era pregatita de razboi.

Romania a aflat ce inseamna cu adevarat razboiul in perioada 1916 - 1918 cand razboiul a rapit viata a 335.706 de oameni, 120.000 au fost raniti iar 80.000 au fost capturati ori dati disparuti.

Romania afla ce inseamna razboiul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+